Стотици водещи земеделски производители събра за поредна година Байер България, дивизия КропСайанс, по време на Байер Агро Арена 2018. На полето между селата Опан и Бяло поле, лидерът в растителната защита, постави началото на поредицата полски дни, представящи последните световни иновации в растителната защита.
 
 
Форумът се проведе в три водещи земеделски региона в страната - Старозагорско, Добричко и Плевенско. Байер е наясно, че 80% от успеха в годината зависи от добрия старт на кампанията. Затова, типично в стила на модерната компания, агро шоуто се проведе по-рано от обикновено и по иновативен начин. Представянето на новите технологии за растителна защита по основните полски култури, премина под формата на агро телевизионно шоу от полето. По този начин стопаните, доверили се на Байер, ще могат да изберат най-правилната стратегия за своето поле, като минимизират до максимум риска от грешки, гарантирайки си високи добиви и успешна година.
 
 
Към момента  състоянието на житните култури е доста стресирано, заради липсата на влага. Като натиск от гъбни болести в момента единственото, от което може да притеснят производителите, е появата на кафява ръжда, която в тези атмосферни условия, при наличие на роса сутрин, се развива много бързо. Когато фермерите видят заразата, излязла на листа, това значи, че 80% от посева е вече заразен и в рамките на три дни трябва да предприемат третиране. Какви са възможностите в подобен момент? 
 
„Тази година доста от производителите заложиха на Атлантис Флекс , в комбинация с Буктрил Униврсал и се убедиха в това, че есенно могат да се справят с всякакво заплевеляване. Също така като фунгицид за първо третиране отново номер едно беше Солигор“, обясни Илия Бибишков, регионален представител на Байер за Ямбол и Бургас.
 
 
Именно акцентът на тазгодишната агро арена падна върху ЧИСТО НОВИЯ продукт на Байер в житни за смесено заплевеляване и самосевки от технологична рапица – Атлантис Флекс. Селективният, системен хербицид е непоклатим като скала. Попаднал, продуктът се абсорбира бързо от листата и от корените, гарантирайки пълно стопиране на растежа и развитието на плевелите и унищожаване до 4-6 седмици след третирането.
 
С оглед на предстоящото второ фунгицидно третиране, Бибишков препоръча използване на продукти на основата на стробилурин.
 
„Такъв наш продукт е Сфера Макс, който може да се позиционира като второ пръскане във фаза изкласяване, а също толкова добър и отличен ефект се получава и от Зантара, който е с новия SDHI активно вещество, а и наложеният от миналата година Автиатор XPro“, добави Бибишков.
 
Жечка Дрянова е агроном в ЗК „Звезда“, село Михайлово. Кооперацията обработва около 8 хил. дка земя, като културите, които се отглеждат са пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. Според нея навременното третиране е от изключително значение за качеството и количеството на реколтата.
 
„Отдавна използваме продуктите на фирма Байер, като препарати – фунгициди и хербициди и сме много доволни от резултатите. От миналата година използвахме новия продукт – фунгицидът Сфера Макс в слънчоглед, като преди това сме го използвали и в пшеница. Резултатът в слънчоглед, както и при пшеница, се оказа много добър. Приложили сме го във фаза зелен бутон, като имаше отделни площи, които просто не успяхме да напръскаме. Площите, които третирахме с продукта, резултатът е около 50 кг по-висок добив, в полза на Сфера Макс или с други думи – 240 кг/дка при тези площи, които не успяхме да напръскаме и 290 кг/дка при третираните площи“, каза земеделският производител.
 
 
Към момента състоянието на слънчогледа в Старозагорско не е еднакво, заради късната сеитба на културата, предизвикана от климатичните особености. Тази година Байер представя два нови хербицида за гарантирано чист старт.
 
„За житни плевели в слънчоглед използваме също нов продукт – Шадоу. Всеки един агроном и арендатор си знае полетата. Когато в полето има едногодишни житни плевели, лично го съветвам да мине на по-ниската доза – 80 мл/дка. Когато обаче има многогодишни житни и балур от коренища, тогава препоръчвам двойната доза – 160 мл/дка“, уточни Владимир Вълчев, регионален представител на Байер за Стара Загора и Сливен.
 
Експертът съветва Челиндж да се пръска във фаза втора-трета двойка листа на слънчогледа, докато Шадоу може да се приложи до 10-20 см височина на балура.
 
Двата продукта са и ненадминато решение за растителна защита в нахут
 
 
Не липсваха и топ предложения в царевица. Тази година повечето земеделци от региона ще заложат на утвърдени продукти, като Капрено и Аденго, но също така и селективният Лаудис, който решава напълно проблемите със заплевеляването.
 
Байер Агро Арена 2018 приключи традиционно с богата и развлекателна програма, а земеделци оцениха високо поредната възможност за обмяна на полезен опит, както и представените навременни решения и технологии.
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията