Байер България отново се доказа като лидер на пазара на препратите за растителна защита. На Шестия национален агро семинар на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), компанията представи 3 изключителни иновации, с които процесът по третиране и регулиране на житните и зърнени култури, се променя изцяло. Продуктите се обединяват в обща серия под името „XProTechnology”, която от няколко години заема лидерски позиции на пазари като Франция, Германия и Великобритания.

 

Габор Равицки - Мениджър на Байер България и дивизия Кроп Сайънс сподели:

 

„Продължаваме нашата традиция да внедряваме иновациите в българския аграрен сектор и това е нещото, което ще правим и занапред. Зад себе си разполагаме с мотивиран екип, който разбира нужните на земеделеца и на база на това, ние градим своите продукти. Това е начинът, по който успяваме да ви предоставим точните продукти и да ви помогнем да бъдете по-успешни, по-печеливши и да произвеждате повече, тъй като това е и предизвикателството на бъдещето – да успяваме да произвеждаме повече, за нарастващото потребление. Горд съм, че успяваме всяка година да представяме нови решения и да даваме отговори на проблемите, които нашите земеделци имат. Именно това е един от тези моменти. Анонсираме пред вас нашата нова серия „XProTechnology“, която е един от най-иновативните решения до момента“.

 

 

 

Авиатор XPro - фунгицид

 

Първият представител, който ще бъде пуснат на пазара през 2017 година, е Авиатор – продукт, който успешно се справя с болести като септория, жълта ръжда, кафява ръжда и фузариум. Жечо Мурзов, Мениджър Продажби в Байер България, дивизия КропСайанс, разказа повече:

 

„Авиатор е фунгицид, който в страни, като Великобритания, Франция, Германия, предизвика сериозен интерес, защото това е продукт, който има ключови предимства, като много широк спектър на контролирани болести, много добра ефикасност, много интересно дълго последействие (с 3 седмици по-дълго такова, от останалите продукти на българския пазар). Заедно с това имаме и един, изключително добре проявен,  зелен ефект, който подпомага в стресови условия на растенията, като те успяват да ги преодолеят и да съхранят своя добивен потенциал“.

 

Допълнителните предимства на Авиатор са формулацията, която дава възможност да се работи с по-малък работен разтвор. Това е продукт, който може да бъде смесван с много други химични агенти, като листни торове и хербициди. Също така след прилагане, неговото действие започва на 15-тата минута, т.е ако след третиране, падне дъжд, продуктът не се измива и има достатъчно добра ефикасност.

 

„Считам, че това ще е продуктът, който ще стане водещ  и в България. Авиатор е подходящ да бъде внасян във фаза между флагов лист и изкласяване, защото тогава може по най-добрия начин да използваме неговите качества. Това е продукт, който може да даде възможност на земеделците да използват само 2 фунгицида през вегетацията, поради по-дългото си последействие“, обяснява Жечо Мурзов.

 

Контанс ВГ – защитава културите от склеротиния

 

Другата иновация, в каталога на Байер, е изцяло биологичен продукт, който предпазва култури като слънчоглед, рапица, бобови и зеленчукови от фитопатогена Склеротиния.  Неговото име е Контанс, продукт, който паразитира и унищожава склероциите в почвата по биологичен път.

 

„Интересното при този продукт е, че за разлика от листните фунгициди, той започва да предпазва културата още от самото поникване. Това е много важно, защото листните фунгициди не могат да се справят с болестите, ако не са приложени през листата, т.е още от самото начало на развитие на културата, ние имаме защита с Контанс. Специфичното при продуктът е това, че той се прилага почвено, с леко инкорпориране и дава възможност, ако се използва няколко години подред, сериозно да намали запаса от зараза в почвата“, допълва той.

 

Серон – растежен регулатор

 

Последната иновация, за 2017 година от Байер, е Серон. Това е растежен регулатор при житните култури, благодарение, на който клетъчните стени стават по-дебели, междувъзлията по- здрави  и съответно растенията по-устойчиви на полягане. Серон има широк прозорец на приложение.

 

„Това предимство е важно, защото досега съществуващите алтернативи, трябваше да бъдат прилагани по-рано и това не даваше гъвкавост на земеделеца, да вземе решение, в една по-късна фаза. Представете си в по-късна фаза нямаме благоприятни условия и няма смисъл да натоварваме растенията с допълнителни разходи. Смятам, че Серон също ще заеме сериозни позиции, в производството на зърнопроизводителите, през 2017 година“, заключи Жечо Мурзов.