Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри българския щанд на Международното селскостопанско изложение SIA (Salon International de l’Agriculture) в Париж, съобщи пресслужбата на аграрното ведомство.
 
 
Това е едно от най-големите земеделски изложения в света. В него участват организации на производители, десетки държави - чрез техните министерства на земеделието, неправителствени организации, професионални браншови организации и други.
 
България се представя на 55-ото издание на SIA тази година с щанд от 80 кв. м. На него са изложени български млечни и месни продукти, вина, пчелен мед, зеленчукови консерви, конфитюри, продукти от маслодайна роза и други етерично-маслени култури, билки. От 2011 г. България редовно участва в изложението SIA с национален щанд, организиран от МЗХГ.
 
През последните две години в изложението се представят над 1000 фирми от целия свят, а посетителите традиционно са над 600 000. 
Само преди месец България се представи изключително успешно и на изложението „Зелена седмица“ в Берлин, където беше страна партньор.
 
 
Френските медии следят SIA с огромен интерес, тъй като за първи път изложението ще бъде посетено от президента Еманюел Макрон. 
 
По време на посещението си в Париж министър Румен Порожанов проведе работна среща със своя френски колега Стефан Травер.
 
Министър Травер изказа своите поздравления за успешното и изключително структурирано водене на дебата за Общата селскостопанска политика (ОСП) в Съвета на министрите в Брюксел от страна на българското председателство. 
 
Двамата обсъдиха важността на настоящия момент за бъдещето на ОСП и ролята на българското председателство за провеждане на структуриран и целенасочен диалог, с оглед постигане на общи заключения от Съвета по земеделие и рибарство в края на март 2018 г.
 
Беше изразено общото становище да се работи за постигане на адекватен бюджет на висотата на амбициите на новата ОСП, допълниха от МЗХГ. 
 
 
„Ако ние не постигнем този бюджет, всяко намаляване ще доведе до последици за земеделския сектор, ще предизвика икономически и социални негативни ефекти“, подчерта министър Порожанов. 
 
Министър Травер изтъкна категоричното противопоставяне на Франция срещу националното съфинансиране на директните плащания. Те трябва да останат като първа предпазна мрежа за земеделските производители, да подкрепят доходите им и да допринасят за устойчивото развитие на сектора. 
 
Двамата министри обсъдиха акцентите на водените дебати до момента – директните плащания, управление на риска, организации на производители, борба с климатичните промени и други, като посочиха, че дебатът трябва да остане задълбочен по посочените въпроси.
 
 
В рамките на срещата беше постигнато съгласие за подновяване сесиите на работната двустранна група по въпросите на ОСП. 
Франция и България ще обменят експертиза и обучения за повишаване на административния капацитет относно биологичното производството, износа на земеделски стоки, организации на земеделски производители и други.