Производител на българския розов домат си постави за цел молдовския пазар. Венцислав Петков, основател на Националното обединение на младите фермери в България, цели да популяризира домата в чужбина. 
 
 
„Това е продължение на изложението в Берлин. Докато там само загатнахме за такава инвестиция, днес вече имаме съгласието от страна на Молдова за изграждане на оранжерия. Това е българо-молдовски проект въпреки желанието на Беларус, Украйна, Румъния и Русия да се включат в споразумението“, коментира Петков пред Фермер.БГ.
 
По думите му предстои среща, на която ще бъде обсъдена бизнес стратегията на проекта.
 
„В оранжерията ще се произвежда единствено семейния розов домат. Предстои ни 2-годишно тестване на самия сорт, за да получим признание. Това, което ни направи особено щастливи е фактa, че ще можем да продаваме на територията на Молдова както семето, така и домата. Разсадите също ще се произвеждат там. Според мен именно това е начинa, километрите не са много, но това е най-удобният вариант“, добави фермерът.
 
Венцислав Петков имаше желание да изгради подобна оранжерия и у нас. Той потвърди, че не се  е отказал и от тази своя идея.
 
„У нас процедурата продължава. Всички наши членове са още по-стимулирани отпреди, защото видяха, че това, което сме го говорили през годините, се случи. При проявен по-голям интерес всички ще бъдат включени в този износ - ще уеднаквим домата и те ще започнат да изнасят“, добави той.
 
Основателят на Националното обединение на младите фермери в България съобщи, че руския пазар в Германия също може да бъде покорен в близко бъдеще.
 
„В рамките на „Зелената седмица“ в Берлин проведохме разговори с бизнесмени, които дълги години живеят в Германия. Техният бизнес е свързан с доставките от България до Германия. Те също проявиха голям интерес към българския домат и предложиха да го представят на руския пазар. Дадохме им зелена светлина и в началото на месец май ще ги посрещнем в България, за да си вземат необходимите количества и мостри. Надявам се и там да има някакъв пробив“, заключи Петков.