От 28 до 30 април в Пекин, Китай ще се проведе 25-тата сесия на българо-китайската смесена комисия за икономическо сътрудничество. Начело на българската делегация е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, а на китайската - Джун Шан, заместник-министър на търговията и специален представител на Китай по въпросите на външната търговия (с ранг министър).

 

В делегацията също са включени заместник-министри на регионалното развитие, транспорта, земеделието, инвестиционното проектиране, представители на Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Българския енергиен холдинг, Българските държавни железници и др. Бизнес форумите ще се проведат паралелно в Пекин и Шанхай.

 

Българският износ за Китай се увеличава през последните години. Нараства двустранната търговия. Съществуват големи възможности за българския бизнес за увеличаване на износа в бързоразвиващите се икономики в Азия, включително и на огромния китайски пазар. Китай вече е на второ място след Турция по износ от България, сред страните извън Европейския съюз. През 2013 година стокообменът между България и Китай е 1.875 млрд. щатски долара (увеличение със 7.8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%).

 

Традиционните български стоки, които се изнасят на азиатските пазари са вино, мляко и млечни продукти, минерална вода, етерични масла. Те могат да присъстват по-осезаемо и на китайския пазар. В тази връзка е особено важно е да бъдат улеснени процедурите за внос в Китай на български аграрни продукти. Приоритетно значение има и привличането на китайски инвестиции у нас в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива с висока добавена стойност, сред които е и селското стопанство.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!