Немският производител на селскостопански ремаркета, цистерни и биогазинсталации Fliegl стартира иновативен и мащабен производствен процес в новоизградена фабрика в област Бавария.

 

Историята на семейната компания Fliegl започва през 1875г., когато Йозеф Флигел Старши наследява бизнеса от своите родители. Тогава той поема курс на иновативно и бързоразвиващо се производство на транспортни средства. Днес Fliegl е международна компания, осигуряваща работа на над 900 души по света, утвърдена като производител номер едно на селскостопански ремаркета в Европа.

 

Строителството на новата фабрика на немския производител започва през 2009г. като площта, на която е разположена е 30 хка - складови помещения, офиси, административни сгради и шоурум. Общата инвестиция е на стойност 55 млн евро. В момента във фариката работят 280 души.

 

По повод откриването компанията организира мащабна тридневна програма в рамките на фабриката, където над 45 хил гости (партньори, фермери и журналисти) от цял свят имаха възможност да се запознаят с новия производствен процес и да видят презентации на машините. Сред тях беше и група от 20 български фермери по покана на фирма "Статев" – официален представител на Fliegl за България.

 

Фабриката беше официално открита на 8 юни под мотото POWER ON. Мястото, на което е построена фабриката е общинска собственост. Силно съдействие и помощ компанията получава от кмета, който беше сред официалните гости на събитието.
Министърът на земеделието на Германия Илзе Айгнер също беше сред официалните гости на откриването, като пожела успехи на немския производител.

 

Много сме щастливи да открием нашата нова и високотехнологична фабрика. В нея работи специален екип от инженерни специалисти, който се грижи за развойната дейност на нашите машини. Това е много важно за по-ефективното и по-доброто земеделие по света. Нашите екипи работят съвместно и с инженерите на други фирми, за да постигне компанията максимални резултати в ефективността на машините, добивите на фермерите и намаляване на разходите. Нашата фирма разполага с отделен сервиз, предназначението на който е да се свързва с крайните клиенти, да разбира техните изисквания. Защото, за да изградим една машина ние първо събираме мнения и желания от нашите клиенти и след това правим развойната дейност. За нас е най-важен клиента и покриването на неговите изисквания, посочи Йозеф Флигел Младши – управител на Fliegl Agratechnik.

 

Производственият процес разполага с четири монтажни линии за самосвали, биогаз инасталации, цистерни за течен тор и ремаркета с избутваща стена. Складът с материали за производство на машините е на площ 6 хил кв. м. Той разполага и със заваряваща система, която предоставя изключителна прецизност и точност при производството на цистерните Fliegl.

 

Гостите на събитието имаха възможност да видят подготовката на цилиндри за биогаз инсталациите, подготовка на прототипи, производство на цистерни и линия за производство на ASW ремаркета с избутваща стена.

 

В завода са вложени най-новите технологии относно лагерите, които подготвят материала за производство. В завода за заваряване работят роботи от последно поколение, което способства за по-големия капацитет на фирмата, а относно боядисващата линия,е интегрирана нова технология, която е направена специално за нас така че да подсигурим запазването на цветовете на техниката в тежките земделски условия. Освен това ползваме съвсем нова система, с която следим оборудването на машините, за да подобрим и повишим качеството на машините след гаранционния и извън гаранционния сервиз. Основната цел, която Флигел поставя с отварянето на нова високотехнологична фабрика е не само повишаване капацитета на производството като количество, а главният ни стремеж е да създаваме машини, които удовлетворяват специфичните изисквания на клиентите ни във всеки един регион, посочи още Йозеф Флигел Младши – управител на Fliegl Agratechnik.


Първата цистерна, която беше презентирана в рамките на откриването на фабриката беше помпена цистерна 16 хил л. с 4000л. шнекова помпа. Снабдена е с един агрегат на осите. Тя се използва за транспортиране и разтоварване на течен оборски тор до полето.

 

Фермерите имаха възможност да разгледат отблизо 18 хил. литрова цистерна с една шнекова помпа 6 хил л. и универсален разпределител с работна ширина 18м. Помпата, която се намира отгоре, насочва в два разпределителя течността, като в долния си край те са овални от неръждаема стомана, което ги прави изключително устойчиви.

 

Беше представен и един изцяло нов патент на Fliegl – цистерна с култиватор за течен тор. Благодарение на дисковете тора се вкарва дълбоко в почвата и благоприятства за задържането на азота. Правите дискове са приспособени за тревни площи. Те са изработени целенасочено под ъгъл специално за случаите, в които обработваемата площ е стърнищна. Това, което е уникално при тази цистерна е възможността настройката на диска да се прави според условията, в които тя работи.

 

Бяха представени и четириосните мултифункционални ремаркетата Fliegl ASW с избутваща стена. Те са с обем от 20 до 50 кубически метра. Те са подходящи както за зърно, така и за силаж и оборска тор. Те разполагат с приставка за оборска тор, със задна външна стена, която допринася за по-голямата ширина на разхвърляне на оборския тор.

 

От Fliegl показаха и предимствата на самоходна почистваща машина PowerPro. При движение напред този механизъм дава възможност да се събере и най-финия прах, като се наблюдава идеално почистване там, където минава. Тя е поцинкована, изключително лесна за изпразване и със здрава рама.

 

Fliegl предлага и ремарке, подходящо за работа в горски условия. Предимството при него е, че има хидравлично местене на осите, което позволява да бъдат транспортирани трупи с различна дължина.

 

Технологията на Tornado 4000 разрешава проблема с големите количества прах при разпръскване на дървени стърготини. Това става чрез двойно изкарване на праха, който се събира в кутия, разположена в страни от ремаркето. За изхвърляне на стърготините има компресор от 60 до 80 хил кубически метра въздух за един час. В същото време емисиите от много силен шум са намалени драстично.


Беше презентирана и претоварваща станция Fliegl, която се използва за всички продукти, които се прибират чрез силажокомбайни или зърнокомбайни. Чрез тази система може да се претоварва продукцията в камиони и ремаркета, като операторът, който управлява процеса може да наблюдава обема и количествтото на претоварването.

 

Претоварваща станция за картофи PomOver е най-новият продукт на Fliegl. Различното при нея е претоварващата лента. Линията, по която се движат картофите едновременно ги почиства чрез интегрираните в стената валяци, под самата лента има вибриращи гумени ролки под лентата позволяват картофите да подскачат като по този начин пръстта пада директно върху земята.

 

Кофата за товарене на картофи Fliegl е с процепи, за да не се нараняват картофите и по тях да остане възможно най-малко пръст.

 

Друг продукт, който Fliegl предлага е комбинацията на платформа и ремарке за транспортиране на бали, които се предлагат в две и триосов вариант. Общо допустимото тегло е от 8 до 24 тона, а дължината е от 5400мм до 12000мм.


По време на откриването на фабриката гостите се запознаха и с биогаз инсталацията Rondomat. Тази система е напълно автоматизирана като едниственото необходимо е да бъде зареждана с материал в началото на деня. За да се запознаят детайлно с работата на биогаз инсталацията българската група фермери посетиха стопанството на немския фермер Остин Обермаер. Той, заедно с баща си обработва 20 хка земя и отглежда близо 80 крави. В семейната ферма на Обермаер има изградена биогаз инсталация, производство на Fliegl. Изградена е през 2004г. като инвестицията е на стойност 1,5 млн евро. Държавата не им осигурява субсидия за производството на биогаз, но има фиксирана твърда цена за изкупуването на произведената енергия за период от 20 години.

 

В рамките на организираната от компанията Fliegl програма беше посещение на Агроцентъра Fliegl в Касъл. Тук се предлагат над 60хил продукта с директни доставки до Германия, Австрия, Швейцария. Чрез дилъри се правят доставки и до много други държави. Общата площ, на която е разположен Агроцентър Fliegl e 18,000 кв.м. - производствени, складови, продажбени и офис помещения.

 

Реализирането на продуктите Fliegl на българския пазар от фирма Статев, управителят на немската компания Йозеф Флигел Младши оценява изключително високо.

 

За нас връзката с фирма Статев е изключително важна, защото за тези 16 години успяхме да развием българския пазар за всички продукти, предлагани от Fliegl и благодарение на тях покрихме всички части на страната като по този начин удовлетворихме изискванията на клиентите. Това, което ясно виждаме е, че българските фермери са доволни от гаранционния и следгаранционния сервиз, портфолиото и цялостното обслужване, което ние в партньорство им предоставяме.

 

Впечатленията си от продуктите Fliegl и новоткритата база за производство изказаха български фермери.

 

Новата фабрика, която откри компанията Fliegl е на най-високо равнище, всичко е автоматизирано, всичко е с роботи, организирано e много добре , виждам много нови неща, които тепърва започват да се разработват. Fliegl планира капацитета на самата фабрика от 8000 машини годишно, да нарастне на 16 000 за две години, което е една значителна бройка и смятам, че всички тези иновации, които налагат във фирма Fliegl ще доведат до нови и нови успехи в разширяването на техните пазари.Откакто притежаваме ремаркетата Флигел съм спестил много работна ръка, време, както и транспортни разходи, в частност гориво, защото едното ремарке само -50 кубиково, ми спестява около 10 по-малки ремаркета, съответно 10 трактора, 10 шофьори и по този начин ми излиза по-рентабилно самото прибиране на силаж, както и на зърно. Ремаркетата Флигел разполагат и със система за тороразпръскване. По този начин аз спокойно и много лесно разпръсквам тор по полето, докато преди използвах обикновени ремаркета, като изсипвах на купчина, а после разпръсквах, като застилането ставаше неравномерно , губеше се много време и ефекта не беше същия. Спестих мног време и пари, посочи Красен Генчев – зърнопроизводител и животновъд.

 

Приятно съм изненадан. Наистина фирма Флигел се постараха да изложат и да покажат всичко, което са постигнали, а то не е малко. Фабриката е изключително нова и модерна с автоматизирани процеси. Има доста интересни неща иновативни като технолигии. Преди около два месеца на панаира на Агра с фирма „Статев“ подписахме договор за закупуване на новите ремаркета за силаж с избутваща стена, и една цистерна във връзка с производството на биогаз и биомаса, заяви Атанас Атанасов – земеделски проиводител.

 

От фирма „Статев“ също оцениха високо новата фабрика и партньорството си с немската компания Fliegl.

 

С фирма Fliegl работим от 97-ма година - вече 16 години. Ние сме много доволни от партньорството си с тях, имаме един стабилен партньор в тяхно лице, било по отношение на гарнционните проблеми, било по отношение на гаранционния сервиз, както и подпомагането от тяхна страна за рекламната дейност. От друга страна те се допитват и до нас, и до нашите клиенти, поддържат контакт, за да могат да внедрят всяко едно от техните мнения в машните, които произвеждат. Всеки един клиент опитал тази техника, рабира нейните предимства и максимум до 2 години повтаря закупуването на продукт на Fliegl. А фюрера в портфолиото е ремаркето тип ASW за мултифункционална употреба. Клиентите са най-впечатлени от този продукт.

 

Впечатленията си от работата с фирма Статев споделиха земеделски производители като подчертаха, че са изключително доволни от партньорството си с компанията.

 

С фирма Статев работя повече от 10 години. Започнахме с инвентар, компактор, ремаркета, пръскачки Vogel & Noot, трактори пета серия New Holand, и така до ден днешен работим, партнираме си и мисля, че така ще продължаваме и занапред, посочи Атанас Атанасов – земеделски проиводител.

 

С фирма Статев се работим от 3 години и благодарение на качеството и добрите цени, които предлагат много лесно, много бързо се споразумяхме и лично аз съм много доволен от техниката, която сме закупили от тях и препоръчвам на всеки един от моите колеги Fliegl ремаркета и цистерни, както и тракторите Styer, тъй като са на едно много добро ниво, посочи Красен Генчев – зърнопроизводител и животновъд.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ СЪБИТИЕТО :


 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!