По време на посещението на българската парламентарна делегация в Китай, на 16 декември ще се проведе бизнес форум в Пекин, на който ще бъде подписан Протокол относно фитосанитарните изисквания за износа на царевица от България за Китай между Главната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китай и Министерството на земеделието и храните на България. Това ще стане на церемония в Агенцията за контрол на качеството, за подписването на протокола в Пекин ще е и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

 

В същия ден, в Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, ще се проведе бизнес форум. На него ще бъдат организирани множество бизнес презентации и щандове с изложение на български стоки и продукти. Конкурентните предимства на България и възможностите за инвестиции ще бъдат основен акцент в разговорите на българската делегация в Китай. По време на бизнес форумите се очаква да бъдат подписани редица договори, както и да бъде коментиран потенциала за разширяване на икономическия обмен между двете страни.

 

Стремежът на България е да увеличи стокооборота и да насърчи китайските инвестиции в перспективни области като селското стопанство. Пред своите китайски домакини официалната българска делегация и представителите на българския бизнес ще представят благоприятната инвестиционна среда в България, като ще бъде изтъкнат достъпа до европейския пазар и ниските данъци.

 

На всички срещи се очаква да бъдат обсъдени въпросите, свързани с насърчаването на китайските инвестиции в България, както и с разширяването на българския износ за Китай, включително по линия на Инициативата за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (Китай+16).
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!