България ще бъде домакин на Световната конференция по малината през 2018 г. Страната ни е спечелила надпреварата пред Австралия и Автономна република Тибет по време на  Световната конференция, която се проведе преди дни в сръбския град Сабач. Това съобщи за Фермер.БГ председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков. Петков е член на Управителния съвет на Световната организация на малината (IRO).  
 
На заседанието на УС на Световната организация, в която членуват 12 държави от целия свят, баха разгледани 3 кандидатури – на Австралия, България и Автономна Република Тибет.
 
 
Според президента на Световната организация Антонио Домингес след 6 години (България е член на организацията от 2010 г. - бел. ред.) интензивна работа в Световната организация както и на национално ниво, Българска асоциация на малинопроизводителите е готова да бъде домакина на следващата световна конференция по малината. Така страната ни беше  единодушно избрана за домакин на следващата Световна конференция по малината през 2018 год ., разказа Петков. 
 
Председателят на БАМ коментира, че асоциацията очаква да получи подкрепа от Министерството и Фонд Земеделие за организиране на една подобаващо добра световна конференция през 2018 година. 
 
Що се отнася до Конференцията в Сърбия, тя бе посетена от силна българска делегация от 11 души - представители на крупни малинопроизводители, преработватели, търговски фирми и официални лица. Имаше и над 300 души сръбски делегати малинопроизводители и преработватели. Всяка от 12-те страни членки на IRO  изнесе презентации относно постижения, резултати, проблеми и идеи за бъдещето на малинопроизвоството в национален и интернационален мащаб, разказа Божидар Петков. 
 
В рамките на Форума е обсъдена безопасността на храните – контрол от полето до клиента; проведени са дискусия относно ГМО при малините; разгледана и приета е кандидатурата на Мексико като нова страна в световната организация. 
 
Божидар Петков уточни, че на този етап не са коментирани цени на малините за сезон 2016
 
Част от програмата на Световната малинарска конференция е било посещението на малинови насаждения и преработвателни предприятия в региона на гр. Сабач.