Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хoган представи днес пред  министрите на земеделието на ЕС подробности за отпуснатия пакет от 500 милиона €, обявени миналата седмица за подкрепа на европейските фермери, съобщават от Европейската комисия.
[news]

,,Изключително важен е фактът, че средствата не са от бюджета за кризи, а допълнителен ресурс, който трябва да подкрепи незабавно фермерите. Оценяваме, че част от предложенията , които направихме още през декември миналата година, когато поставихме въпроса с кризата в млечния сектор, ги виждаме отразени в пакета“, заяви по време на Съвета министърът на земеделието и храните Десислава  Танева. 
 
Тя предложи за тези от мерките като обвързаната подкрепа за животновъдство, при които са минали всички проверки, средствата да могат да се платят авансово на 100 % веднага след 16 октомври, а не след 1 декември. 
 
Министър Танева сподели, че от 1 септември тази година България има наложена пълна забрана от Русия за износ на растителни продукти. “За нас в дългосрочен план е много важно веднага да се започнат разговори от Европейския съюз с Русия за отпадане на ембаргото. Колкото по-дълго продължава това ембарго, трудностите за нашите фермери и възстановяването на техните позиции на предишни пазари би било по-трудно“, подчерта още земеделският министър. 
 
Относно предложените от Комисията пазарни мерки за подобряване на млечния сектор, Десислава Танева поясни, че трябва до приемане на законодателно предложение по схемата „Училищен плод“, да бъдат увеличени ставките за млечен еквивалент до размер, който покрива най-малко 80 % от всички разходи за доставка на млякото и млечните продукти по схемата. „При тези условия схемата би имала голям успех, както в социален аспект, възпитание на здравословно хранене  на младото поколение, така и за производителите“, категорична бе министър Танева.
 
По думите на еврокомисар Хоган „Това е една цялостна, решителна и здрава подкрепа от страна на Комисията за европейското селско стопанство“.
 
Всички 28 държави-членки, ще получи значителна помощ на стойност 420 млн € общо, разпределени по справедлив, целенасочен и ефективен начин за справяне с проблемите в секторите Мляко и Свинско месо, като същевременно позволява на държавите-членки максимална гъвкавост при насочване на помощта, посочи Хоган.

Най-големи суми за подпомагане на фермерите си получават Германия (69,2 млн. евро) и Франция (62,9 млн. евро). За България са предвидени 6 млн. евро. 
 
Другите мерки включват нови Частни схеми за складиране на мляко и млечни продукти и свинско месо, както и възможността за авансово изплащане на директни плащания.
 
Вижте каква част от пакета за подпомагане получава всяка държава: 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!