България има 96% усвояване на средствата от ЕС в сектор „Земеделие“, заяви председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене по време на среща с представители на сметните палати от Съюза в София.
 
 
„Важно е отделните сметни палати да могат да работят без намеса от другите институции. Само така ще се запазят добрите ръстове на усвояване на европейските средства“, обясни гостът.
 
На срещата в София представители на сметните палати на страните-членки обсъждат как ще бъде изразходван бюджетът на Общността през следващия програмен период 2021-2027 г.
 
„Ние търсим през новите регламенти опростяването и намаляването на административната тежест. Тук отново вашата роля е изключително важна в този процес“, заяви министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова пред форума.
 
Клаус-Хайнер Лене подчерта, че трябва да се хвърля светлина върху онези институции, които не управляват прозрачно публичните средства.
 
"Освен всичко друго, върховните одитни институции трябва да работят, без да се поддават на натиск на трети страни. Това не означава, че работим във вакуум. Трябва да со сътрудничим с институционалните партньори и да чуем какво е необходимо. България, например, се справя отлично с усвояването на евросредствата, най-вече в сектор „Земеделие“, където са разплатени 96% от заложените пари“, заяви председателят на Европейската сметна палата.
 
Той поздрави страната ни за поставянето на въпроса за интегрирането на Западните Балкани в ЕС на дневен ред, като допълни, че за последните 13 години са били отпуснати 17 млрд. eвро пари от Общността за предприсъединителните фондове.