В България определено не се плаща за качествено зърно. Българинът предпочита високия добив пред качественото семе. Това каза за Фермер.БГ Златина Ур, ръководител на Селекционно-генетичния отдел към Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ - Садово.
 
 
“Разбира се, че бих посъветвала да се купува качествено семе, за да не се слагат подобрители в хляба, който ядем, а и не само в него. Във почти всяка българска стока има консерванти и подобрители, а за мен те са убийци“, категорична е тя.
 
По думите й е по-добре да се произведе по-малко, но продуктът да е качествен и да не вреди на потребителите.  
 
„За създаването на нов сорт пшеница са необходими поне 10 години. Миналата година сортът пшеница „Гинра“ беше признат за оригинален от експертна комисия. Технологичните показатели на сорта са много добри, а добивът - 90 кг от декар.