Настоящото издание е посветено на зърнопроизводството, с поставен акцент върху бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), квалификация, обучение и как да привлечем младите в зърното.
 
 
Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов, по време на тържественото откриване на националния агросеминар на асоциацията, който започва днес в Пловдив. 
 
„Продукт – резултат от правилните техники на производство. Ще очертаем и перспективите на административните регулации, ще почерпим опит от колегите от браншовите камари на Чехия и Унгария за това, как те вземат решения. Всички най-важни аспекти за нас, като земеделци“, каза Костадинов.
 
По повод 12-ата годишнина на Асоциацията той каза: „Благодарение на всички вас НАЗ е това, което е днес – солиден фактор в българския земеделски сектор с разгръщащ се потенциал отвъд пределите на страната“.
 
Гост на събитието е и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков. 
 
 
„Чест и удоволствие е да ви поздравя от името на ДФЗ. НАЗ се утвърди през годините като говорител на агробизнеса в държавата. Отстоявате позициите и защитавате мнението на земеделците и не само. Винаги може да разчитате на подкрепа от наша страна“, каза Живков и добави: 
 
„Наясно сме с притесненията за новата ОСП – климата, новите технологии. Новите правила –  ако те не се приемат през 2019, това ще затрудни всички. Въпреки че ДФЗ не е институция, която прави политиките, имате подкрепа за по-гъвкави мерки, схеми за финансиране на сектора. Желание за насърчаване на институциите, браншовите организации, министерството, фонда  – това е пътят за конкурентно земеделие и ще отговорим на бъдещите предизвикателства“.

По време на откриването беше връчена за трети път и стипендията на НАЗ „Иван Генчев Танев“. Тази година тя беше получена от Виолета Тошева - студент в Аграрния университет в Пловдив. 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg