Десетки птици бяха открити мъртви в района на Басарбовския манастир край Русе, това са пойни дроздове, съобщи БНТ.
 
 
От Областната дирекция по безопасност на храните вече са започнали изследване за птичи грип. Това е втори подобен случай в Русенския регион само в рамките на 2 седмици.
 
Както се разхожда край Басарбовския манастир, семейството на Мария Златанова се натъква на десетки мъртви птици. Жената разказва, че никога не е виждала подобна масова смърт на пернати.
 
„И от двете страни на пътя – безброй много птици, умрели на пътя. Представям ви, вътре ако навлезеш, за какво става въпрос. Не може в рамките на 200-300 метра да видиш 40-50 умрели птици. Потресаваща гледка“, спомня си Мария Златанова.
 
Според орнитолози вероятната причина за смъртта на дроздовете е студът, който е сковал крилете им. Подобна беше ситуацията и в Лесопарка „Липник“, където преди около седмица десетки птици също бяха открити мъртви.
 
Мария Златанова обаче предполага, че е възможно те да са били болни. „Има много наскоро умрели птици, които няма как да са от студа“, обяснява тя.
 
Затова дроздовете се изследват за птичи грип от Областната дирекция по безопасност на храните. Очаква се резултатите да излязат до дни.