Истината е, че комуникацията между браншовите организации и Земеделското министерство по отношение на новата Програма за развитие на селските райони позатихна, коментира Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в блиц интервю за Фермер.БГ. 
 

Г-н Тодоров, смятате ли, че институциите са готови да прилагат новите правила при директните плащания и ПРСР от 2015 година?
За съжаление в момента сме в един период със Служебно правителство, в момент, в който трябва да финализираме Програмата за развитие на селските райони, да разработим наредбите, за да може тя да заработи. Трябва да приключим успешно и старата ПРСР 2007-2013. В същото време, според мене сме в ситуация, в която не се работи достатъчно активно. Истината е, че комуникацията между нас и Земеделското министерство позатихна. Не се правят заседания на тематичната работна група по ПРСР. На практика на нас ни се налага да разбираме как се развиват нещата по ПРСР на базата на лични контакти. Това ни притеснява!

Кога ще се пишат наредбите, за да стартират те реално през 2015 година?
Доколкото разбирам, и то отново на база на личните ми контакти, наредбите се пишат в момента. Те ще бъдат съгласувани с неправителствените организации, за да дадем своето становище. Дано да успеят чиновниците в МЗХ поне да направят някакъв документ до края на годината, който да обсъдим, да бъде обнародван и да започне прием по новата ПРСР. 

В този контекст – кое е най-важното, което трябва да свърши новият земеделски министър, след като се сформира Правителство?
Има много задачи, както винаги пред министъра, който и да е той. Най-важното е да се завършат всички нормативни документи, които касаят новия програмен период, за да има яснота и фермерите да развиват своя бизнес устойчиво, а не да се лутат в информацията и да работят на сляпо. 
 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!