Арендатори на ниви в района на пернишкото село Дивотино очакват компенсации от частната въгледобивна фирма „Мин Индъстри“ за провалената от багерите селскостопанска продукция.
 
 
Фирмата има концесия за добив на природни богатства в района, но не е извършила промяна в предназначението на земеделските земи, обясни кметът на селото Румен Сергиев пред Радио „Фокус“. 
 
„Компенсациите са по-скоро за арендаторите, които ги обработват, защото повечето земи са ги взели под аренда и те са садили, орали са, а тази продукция на техните земи вече не съществува“, каза Румен Сергиев.
 
Той допълни, че има информация за преговори с потърпевшите да бъдат компенсирани. Жалби са пуснали и собственици на земи, които са били увредени от багерите.
 
 
„Министерство на енергетиката установи, че има над 170-180 декара земеделски площи и общински, които са засегнати. Кметът на Община Перник Вяра Церовска застана зад нас, изпрати до всички институции писма и това доведе до спиране дейността на мината засега“, подчерта Румен Сергиев.
 
Той уточни, че енергийното министерство е институцията, която може да спре концесията окончателно или до изясняване и изчистване на проблемите.
 
Според кмета е много важно също спрат дейностите за добив на въглища в посока, приближаваща към селото, което беше едно от най-пострадалите при земетресението през 2012 г. Сега заради добива на въглища в района се извършват взривни дейности, които се усещат като трусове. 
 
Местните хора не са наясно и по какъв начин ще бъде извършена рекултивация на засегнатите площи след приключването на въгледобива – дейност, която е предвидена в концесионния договор на фирмата.