Допълните мерки за биосигурност в птицевъдството дават резултати и от средата на декември миналата година досега няма нови случаи на птичи грип в страната.
 
 
Стопаните в бранша обаче остават под напрежение. Опитът им показва, че опасната инфекция се разпространява циклично, а критичният месец за това смъртоносно за птиците заболяване е април.
 
„Поначало случаите на птичи грип през зимата са по-малко, защото птиците са затворени в сградите. Освен това по-голямата част от патиците са изклани за зимните празници, тогава е търсенето на дроб и патешко месо. А прелетни птици още не са дошли. Обикновено те се появяват в края на март и началото на април. Тогава и у нас хората, които са заредили през януари и февруари, започват да пускат птиците навън“, каза пред Фермер.БГ проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.
 
В стопанствата, които отглеждат стокови носачки и бройлери, птичият грип обикновено се появява, когато има пробив в биосигурността в някоя по-малка ферма наблизо или в съседство се отглеждат патици. Рисково е и съжителството с ловни стопанства.
 
 
„Да се надяваме, че тази година ще дадат резултат и мерките, които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) наложи. Всяка ферма, която е заредена  с птици, се проверява ежемесечно. Така превантивно може да бъде спряно разпространението на заболяванията, а това е много важно“, подчерта Белоречков.
 
Неговите наблюдения са, че ветеринарните власти са свършили добра работа по отношение на превантивните мерки, а фермерите са положили много усилия за обезопасяване на стопанските постройки и за създаване на необходимите условия за биосигурност.
 
„Контролът е най-важен“, допълни председателят на Съюза на птицевъдите в България.