Кадровите агенции във Великобритания предупреждават, че не могат да осигурят достатъчно работна ръка, необходима на местните фермери за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци. Това заяви тамошната асоциация, отговорна за набирането на работници за земеделието, по повод данните, че над половината британски компании този сезон не са успели да наемат достатъчно работна ръка. Миналата година общият брой на желаещите да работят в английските ферми намаля с 17%, което доведе до изгниването на значително количество плодове, информира БиБиСи.

Няма кой да прибере от полето германските ягоди

В сектор овощарство Великобритания всяка година има нужда от 80 000 сезонни работници. 99% от тях са хора от Източна Европа. 2/3 от тях - граждани на Румъния и България.

В Румъния работи компания, която се занимава с наемането на работна ръка за 80 работодатели във Великобритания. Сега фирмата в спешен срок трябва да намери 4000 души за събиране на ягоди, малини, ябълки и круши. Агенцията изпитва съществени проблеми в намирането на желаещи – броят им рязко е намалял заради Брекзит.

Ключов проблем е и падането на стойността на лирата и факторът неопределеност – хората не са знаят какви документи им трябват и колко струва оформянето на документите за работа във Великобритания.

В момента фермерите, отглеждащи плодове в Шотландия, сами се отправят към България в търсене на берачи, доколкото отливът на работна сила може да данесе значителни загуби на овощарската инустрия, която е съсредоточена по източното крайбрежие. Става дума за щети в размер на 100 млн. долара.

Същевременно крещяща нужда от работна ръка в овощарството имат и българските фермери. Изпълнителният директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) Чавдар Маринов заяви пред Фермер.БГ, че се свиква спешна среща и определи ситуацията като „плачевна“.