Закон за комасацията е необходим, но трябва да се отчете, че и на този етап в България има комасация на земеделската земя по отношение на земеползването. Това заяви за Фермер.БГ Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По думите му това не е най-добрият вариант, но при липса на комасация на собствеността в България, се оказва, че това е единственият работещ към момента вариант.

 

„Докато няма достатъчно голям процент собственост земя на реалните ползватели на земята (процес, който тече в момента), много трудно би се постигнала обща комасация на земята. „Да се направи комасация на земя, раздробена на милиони парчета, които имат милиони собственици, е процес, който ще изисква огромен финансов ресурс, какъвто бедна страна като България не може да си позволи“, коментира още Вукодинов.

 

По думите му, когато собствеността върху земеделска земя у нас стигне 40-60% и „тази земя е в ръцете на реалните земеделски производители, те много по-лесно с чисто пазарни механизми, без намесата на държавата, с подкрепа само административна и законодателна могат да направят тази комасация“. Вукодинов е категоричен, че направените преди време земеразделителни планове са напълно съобразени с наличната инфраструктура между физическите блокове, както и поливната мрежа.

 

„Данък върху земята, когато става въпрос за пустеещи земи, би бил справедлив, но съм по-скоро песимист на този етап, че това може да се случи“, коментира Вукодинов идеята за въвеждане на данък за пустеещи земеделски земи. Според зам.-председателя на НАЗ десетилетия ще са необходими на България, за да бъде реално комасирана земята. Въпреки това е оптимист и очаква в следващите 5-10 години процесите да започнат по естествен начин.

 

„Наличието на публичен единен електронен регистър би помогнал много на тези процеси. Друг е въпросът как ще бъде разработен, защото към момента в аграрния сектор институциите работят със съвършено различни софтуерни продукти, които просто няма как механично да бъдат обединени“, допълни Вукодинов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!