"В момента у нас търговците на зърно дават по 300 лв. за тон /пшеница  и това ще задъха производителите", заяви пред журналисти в Арбанаси председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов. Според него тази година реколтата от пшеница в страната е нормална, но много лоши са обаче добивите от рапица. Вукодинов напомни, че българските производители получават три пъти по-ниско субсидиране от средните в ЕС и заедно с ниските изкупни цени ще доведе до по-слаба подготовка за следващата реколта.
 
Именно на днешната среща между Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и представителите на управляващите в лицата на: министър Димитър Греков,  проф. Светла Бъчварова (Председател на Комисията по земеделие и храни в НС) и експерти от МЗХ и ДФЗ, от асоциацията предлагат следните мерки, които да минимизират тези негативни ефекти и да подпомогнат производителите:
 
1. Успешно довършване на проектите по ПРСР,
 
2. Навременно изплащане на директните плащания за 2013, като от НАЗ припомниха, че това може да стане още от октомври с даденото разрешение за това от ЕК.
 
3. Възстановяване на акциза за земеделски нужди, тъй като страната ни е единствената от 28-те членки на ЕС, в която земеделците не ползват облекчения при закупуването на горивото за земеделски нужди. От НАЗ отбелязаха, че дори в новата страна членка Хърватия такива облекчения се ползват от производителите. В същото време българските земеделци плащат 145 млн. лева за акциз годишно, което ги поставя в изключително неконкретно положение спрямо колегите си в Европа и не позволява на нашите фермери да използват тези средства за модернизиране и развитие на своите стопанства.
 
В отговор на отправените предложения от страна на НАЗ, министър Греков посочи: "Имаме политическа воля за решаване на проблемите и ще намерим най-добрите решения."
 
В момента в Арбанаси срещата-дискусия между Националната асоциация на зърнопроизводителите и представителите на МЗХ и парламента продължава. Очаквайте само във Фермер.БГ още подробности от дискусията, както и ексклузивни видео репортажи.