Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) отново би помогнала на бедстващите, вследствие наводненията на 19 срещу 20 юни, заяви за Фермер.БГ Ангел Вукодинов, зам.-председател на НАЗ.

 

„Знаете, че през 2012 г. НАЗ беше сред първите, които направиха необходимата организация за помощ на пострадалите хора от село Бисер. И в ситуацията, в която попаднаха сега хора от Североизточна България, сме готови да помогнем.

 

Съболезнованията, които изказваме на близките на загиналите в Аспарухово и Добрич, са човешки акт. Членовете на НАЗ ще направят нужното, за да помогнат на бедстващите от тези региони“, сподели Вукодинов.

 

Той припомни, че преди четири години лично е преживял погром от наводнение и винаги би се отзовал когато има нужда от подкрепа. В същото време, събитията от последните два дни, провокираха НАЗ да повдигне отново един сериозен проблем.

 

Ангел Вукодинов съобщи, че НАЗ отдавна обсъжда национална инициатива за спиране на изсичането на българските гори. „Без да съм специалист по хидромелиорации, мога да кажа, че са правени научни изследвания, които показват, че горите спират до около 30% от водата.

 

Това означава, че при ситуации на продължителни проливни дъждове, на каквито сме свидетели в момента, би имало с 30% по-малко оттоци“, аргументира се Ангел Вукодинов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!