Авиационно пръскане срещу насекомите, пренасящи заболяването нодуларен дерматит започна в района на Русе. Целта е да се намали популацията им като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването. Това обясни директорът на ОДБХ-Русе Андриан Райков, като добави, че от 10 до 13 юни ще се обработи цялото поречие на река Дунав. 
 
Андриан Райков поясни, че за района на Русе самолетите излитат от летателната площадка край Щръклево и обработват територията от Русе до Никопол. Втората площадка, която се използва е край Гривица, област Плевен и покрива територията до Брегово. Летателна техника излита и от площадката край Кайнарджа, област Силистра и обхваща територията от Силистра до Русе. 
 
Райков подчерта, че пръскането е съобразено с изискванията за опазване на пчелите и се извършва единствено в ранните часове на деня – 6:00 до 10:00 часа. „Ние сме уведомили всички кметове на общини на територията на областта и информацията е достигнала до пчеларите. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането“, добави той. Препаратът, с който се третират площите е цитрол, като облитанията на самолетите е на височина над 10м. от растителността. Целта е облакът прах да остане по-дълго във въздуха, за да може да действа върху летящите насекоми.
 
Директорът на ОДБХ-Русе допълни още, че другата седмица ще се получат ваксини, за да се започне ваксинацията на едро преживните животни. За Северна България са предвидени 350 хил. броя ваксини.
 
„За нас е изключително важна тази помощ от държавата, която е превантивна мярка срещу популацията на комари. Община Русе пръска наземно, но авиационното пръскане е важно, защото по този начин се унищожават кръвосмучещите насекоми в местата, където те се развъждат“, съобщи Спасимир Димитров, директор дирекция „Обществен ред и сигурност" в Община Русе. След като премине цъфтежът на липите ще се опръска и Лесопарк "Липник" в с. Николово.