Полемиката около генетично-модифицираните насаждения отдавна се върти главно около опасенията, че те са вредни за консумация, пише The Star.
Мащабно проучване на New York Times обаче показва, в дебата е пропуснат един доста по-основен проблем – генетичната модификация в САЩ и Канада на практика не е довела до по-големи добиви, нито е намалила общото използване на химически пестициди.
[news]
 
По-голям добив, по-малко хербициди и пестициди?
Обещанието на генетичната модификация бе двойно: от една страна, тя трябваше да имунизира насажденията срещу бурените, както и срещу редица вредители и така те да растат толкова здрави, че да станат неразделна част от изхранването на нарастващото световно население; второто обещание бе, че при тях ще се налага по-малко пръскане с пестициди.
 
Преди 20 години Европа в по-голямата си част отхвърли генетичната модификация, докато САЩ и Канада я прегърнаха радушно. Сравнението на резултатите на двата континента (на базата на независими данни, научни и секторни изследвания) показва, че на практика технологията не е спазила собствените си обещания.
 
 
Анализът на New York Times, който се позовава на данни на ООН, сочи, че в САЩ и Канада няма осезателно повишение на добивите спрямо Западна Европа – район със сравнително модернизирани селскостопански производители като Франция и Германия. Нещо повече – според нов доклад на Националната академия на науките на САЩ има "малко доказателства", че въвеждането на генномодифицирани култури отвъд Океана е довело до по-високи добиви в сравнение с конвенционалните насаждения.
 
В същото време в САЩ е налице увеличение на използването на хербициди. Франция, най-големият производител в Европа, пък вече използва по-малко пестициди от американците.
Данни от USGS сочат, че от въвеждането на генетичномодифицирани насаждения в САЩ преди 20 години използването на токсини, които убиват насекоми и гъбички, е намаляло с 1/3, но пръскането с хербициди, които се използват в много по-големи обеми, е нараснало с 21%.
 
Междувременно във Франция използването на препарати за борба с насекомите и гъбичките е паднало с много по-голям процент (65%), а използването на хербициди също е намаляло – с 36%.
 
Кой печели?
Каква е ползата от всичко това? Има един облагодетелстван – индустрията. И тя печели и в двете посоки – защото едни и същи фирми произвеждат и продават както генетично модифицираните растения, така и отровите. Доказателството -  пазарна капитализация на Монсанто и Синджента е нараснала с над шест пъти за последните 15 години.