Отне ми една година да получа финансиране от банката, за да засадя лозята си. Това каза за Фермер.БГ Албена Симеонова, председател на Българска асоциация биопроизводители (БАБ).

Имам лозя, но бяха много стари и трябваше да ги подновя. През май месец миналата година засадих 120 декара биолозе по Национална програма за подпомагане на лозаро- винарския сектор за периода 2014 – 2018г., мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, сподели Симеонова.
 
 
Тя разказа за трудностите по пътя на осъществяване на новата си цел. 
 
 
„Идеята да засадя биолозе дойде преди няколко години. Тя трябваше да е осъществена по-миналата година, но в България всичко е много трудно, отнема време и изисква търпение“, каза Симеонова. 
 
Тя добави, че първите проблеми, които е срещнала, са с банките, които много протакват сроковете и лично на нея й е отнело година, за да получи финансиране от банка и да засади лозята си.
 
„Програмата приключи, но поне Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и Лозаро-винарския сектор в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) си вършат работата“, коментира Симеонова. 
 
Тя обясни, че след това е наела фирма, която да засади лозето – носят посадъчен материал, засажда го и изграждат конструкцията на лозето. 
 
Наблегнах на бели сортове грозде, защото искам да произвеждам повече бели вина. Виждам, че пазарът се развива много силно откъм този тип вина“, обясни Симеонова. 
 
В биолозето се отглеждат сортовете „Совиньон Блан“, „Шардоне“, „Мускат Отонел“, „Каберне Совиньон“ и няколко декара десертно грозде, с което председателят на Българска асоциация биопроизводители зарежда магазините си.