Както Фермер.БГ вече информира, пчелари от цялата страна се събраха на традиционен бранови събор на Беклемето в края на миналата седмица. Третирането на земеделските масиви с пестициди, липсата на субсидии и трудната нормативна уредба са сред критичните проблеми на пчелните фермери у нас, около това мнение се обединиха участниците в срещата. На събора присъстваха областният управител на област Ловеч Милко Недялков и кметът на Троян Донка Михайлова.

 

Поради нерегламентираното третиране с отровни за пчелите пестициди от страна на земеделските производители, смъртността на кошерите е станала значителна през последните няколко години. Това заяви пред „Ловеч днес“ Димитър Добрев, областен председател на пчеларското сдружение в Ловешка област.

 

От бранша предлагат също да се промени текущата нормативна уредба и субсидии да се получават на пчелно семейство, а не както е към момента се получават от пчелари, регистрирани като земеделски производител. Осигурителната тежест е съществен проблем в текущата уредба, тъй като един пчелар с актив от 15 кошера е неспособен да покрива ежемесечните здравни и пенсионни осигуровки, необходими при тези условия се превръща в длъжник, добави още Добрев.

 

За обединение на всички осем браншови организации в една призоваха организаторите на събора. Сред съществените проблеми са и здравеопазването на пчелните семейства и профилактичните прегледи на пчелите два пъти годишно от пчелар-проверител и ветеринарен лекар. Изисква се също така въвеждане на законова рамка, в която земеделските производители да съсубсидират пчеларите за съществената роля на пчелите в опрашването на земеделските култури.

 

Областният управител на Ловеч Милко Недялков предложи по примера на Ловеч във всеки град на територията на България да се изгради лаборатория за изследване на пчелните продукти като гаранция срещу нелоялната конкуренция.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!