Активно търсене на плодородна земеделска земя в землищата на Полски Тръмбеш, Свищов и Павликени, заяви Ивайло Славов, брокер на недвижими имоти, цитиран от радио „Фокус“. Славов обясни, че главната причина за сериозното търсене на земя е, че в тези райони е най-плодородната почва - чернозем.

 

Тези площи се обработват от сериозни арендатори, а цените са по-високи. Ивайло Славов посочи, че цената на земеделската земя зависи от големината на парцела и от категорията на земята. ''Самият факт, че конкретна земеделска земя е разположена в района на Полски Тръмбеш, например, не означава, че стойността й е висока'', заяви брокерът. По думите му в момента има голяма активност на пазара на земеделска земя.

 

Според брокера през 2013 г. не е имало значително повишение на цените, за разлика от 2012 г. когато, по думите на Славов, „цената на земеделската земя се увеличила почти 100%, с което и бил достигнат абсолютният максимум“. Цената на земеделската земя се определя от поредица от фактори, сред които са видът на почвата и местоположението на имота.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!