Джоел Салатин се определя като християнски, либерталиански природозащитнически, капиталистически лунатик фермер. Аз обаче имам да добавя към неговата дефиниция. Той е икономист. Икономист, който решава икономически теореми, които правят възможни моделите на печелившо малко фермерство. Той е политик, който дава решения. Той е технически инструктор. С една негова книга може да излезете на полето и да отгледате 6 хиляди пилета годишно без проблем. Той е лечител, който лекува консуматорите с чиста и полезна храна. Лекува и почвата, лекува и животните. С тези думи Филип Харманджиев, земеделец, собственик на винарна Дамяница, Чифлик Ливади и организатор на събитието представи най-добрия фермер в света според списание Time, Джоел Салатин.
 
 
Топ фермерът посети за първи път България. В рамките на няколко дни Салатин проведе майсторки клас за начинаещи и действащи фермери, и изнесе вдъхновяваща лекция за всички, които ценят избора си на храна. 
 
“Преди 6 години, когато за първи път прочетох в оригинал книгата на Джоел Салатин „You Can Farm“, която преведохме като „Фермер – мисията е възможна“, знаех, че един ден той ще дойде в България и че ще го познавам. Не очаквах обаче това да стане толкова бързо. Преди 5 години се запознахме, преди 4 години издадох книгата и когато ми се обадиха колегите от Холандия, че е там и може да отскочи до България, скочих малко рисково. Казвам рисково, защото не знаех как ще бъде приет у нас, дали ще има достатъчно участници, дали ще можем да намерим финансиране, за да можем да го осигурим. За мен е учудващ големият брой участници, които платиха входни такси и направиха възможно финансирането на майсторския клас и на всичко останало. Джоел има нужда от симултанен превод , а това е доста скъпо като оргаизация. Всичко стана възможно, благодарение на ентусиазираните фермери и  хората, които дойдоха на курса, представиха се чудесно и направиха невероятно впечалтние на него“, обясни Харманджиев пред Фермер.БГ.
 
За кратката си визита Джоел Салатин успя да отговори на въпроси, като как да направим печеливша, успешна, морална и чиста малка ферма; как да следваме примера на свободните земеделци по света; как да навлезем в техниките на възстановяващо се земеделие и как да разработим независимо пазара си.
 
 
По време на майсторския клас в Сандански, родните земеделци научиха как се създава бюджетирана и дизайнирана ферма, как да интегрират различни животински системи, за да имат максимален ефект, плодородие и добиви, както и как да компостират във фермата си. 
 
Джоел Салатин коментира пред Фермер.БГ какви са първите му впечатления след мастър класа.
 
„Беше прекрасно. Около 60 фермери присъстваха на събитието. Майсторският клас се проведе в рамките на 3 дни. Имаше много добри въпроси и беше чудесно. Повечето въпроси бяха типичните, тези, които ми задават непрекъснато – на какъв принцип правя ротационната паша, откъде знам колко време да оставя кравите на един парцел… Повечето въпроси не са необикновенни, а тези, с които се сблъсквам всеки път“, сподели фермерът.
 
В рамките на визитата си в София, Салатин даде и ценни съвети за маркетинга, създаването на кооперативи и изграждане на успешна клиентска мрежа, както и за развитието на човешкия потенциал във фермата.
 
По време на лекцията си той обясни, че фундаментално природата е здрава, затова ако нещо не се получава както трябва, причината би трябвало да е в нас. Джоел Салатин смята, че ако животните му не се чувстват добре, той не им е дал достатъчно почивка, не им е осигурил достатъчно храна или пък нещо в мениджмънта му ги е накарало да се чувстват зле. Той е категоричен, че за здравето на неговите животни се грижи единствено неговото поведение. Съответно, когато нещо не работи както трябва, е необходимо да се запитаме – какво направих, за да бъде това нещо неработещо?
 
Топ фермерът даде три идеи как да оптимизираме фермата си. На първо място тя трябва да бъде мобилна. В защита на това свое мнение, той изтъкна проблема със собствеността в България, а ако фермата е подвижна, тя може да бъде навсякъде, с което се спестяват редица главоболия.
 
 
Необходима е и приемственост. Според него едно стопанство трябва да бъде приветливо и отворено. Ако създадем един затворен кръг, младите хора ще останат настрани и съответно ще имаме фермери, които са на около 60 г. и не могат да излязат от бранша, а от другата страна - млади хора, които не могат да влязат в сектора. Селскостопанският модел трябва да бъде лесен, категоричен е Салатин, трябва лесно да може да варира между поколенията.
 
Не на последно място най-добрият фермер в света спомена и мениджмънта на фермата. Той обясни, че неговото стопанство се посещава от редица хора, като се правят и училищни обиколки. Според него селскостопанският бизнес трябва да бъде интересен за новото поколение, а фермерите трябва да направят така че младите да искат да останат в него след първия си досег до сектора. Салатин завърши с думите: „Всички искаме да сме здрави, да имаме по-добра среда за своите деца и общност, която да наречем свой дом. Това е златната среда, това е и нашата най-важна мисия, да се стремим да достигнем тази цел“.