След топлото за сезона време в началото на следващия седемдневен период се прогнозира съществено понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия, съобщава агрометеорологът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Дукена Жолева.

Обявяването на бедствено положение иска асоциация

За съжаление, валежи със стопанско значение не се очакват и на много места в страната продължаващата суша ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенници. 

Масово се очаква да бъдат пропуснати агротехническите срокове за сеитба на зимната рапица, тъй като сроковете за това изтичат в края на второто десетдневие на септември.

“Изключения има на отделни места в крайните североизточни райони (района на Силистра), където в началото на септември падналите валежи подобриха условията за провеждане на сезонните почвообработки и за сеитбата на рапицата”, сочи анализът на НИМХ.

В тези райони при очакваното сухо време в края на лятото и началото на есента има повишен риск от изсъхване на част от засетите и покълнали рапични посеви, предупреждава агрометеорологът.

Добрата новина е, че през периода в полските райони слани не се прогнозират.

Това може да е предпоставка за получаване на допълнителна продукция от зеленчуковите култури (домати, пипер) от късното полско производство.

В следващите седем дни късните пролетни култури ще приключват развитието си. При ориза и късните хибриди царевица ще преобладава пълна зрелост, а при памука ще протича масово фаза узряване. 

Част от есенните сортове ябълки (Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Канадска ренета и др.) ще встъпят в беритбена зрелост. 

При средноранните червени винени сортове грозде (Каберне совиньон, Рубин, Руен, Сира и др.) ще преобладава технологична зрелост.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.