Падналите валежи, които се изсипаха през второто десетдневие на месец юни в повечето райони на страната подобриха почвените влагозапаси в слоя 0 – 50 cm в полските райони и подобриха условията за развитието на пролетните култури – царевица и слънчоглед. Това се казва в анализа агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
Според тях през следващите седем дни се очаква времето да бъде променливо – с превалявания и понижение на температурите. 
„Остава възможността за градушки и нанасяне на щети по земеделските култури“, посочват агрометеоролозите. 
  
При пшеницата ще протичат фазите восъчна и пълна зрялост, а ечемикът е във фаза пълна зрялост. В Североизточна България (Шумен и Главиница) и в Централна Северна България (Кнежа) започна и прибирането на зърното от ечемик и пшеница. В Южна България (Любимец, Чирпан, Сандански) също започна жътвата на зимните житни култури.Царевицата за зърно ще е във фаза листообразуване, а при слънчогледа ще протича образуване на съцветия, посочват специалистите. 
 
„В Северна България (Павликени, Бъзовец) и част от Южна България (Пловдивско), при царевицата ще протича цъфтеж и изметляване. В тези райони слънчогледът ще е във фаза цъфтеж. Рапицата ще е във фаза узряване на шушулките“, се казва в прогнозата.
 
През периода остава опасността от развитие и заразяване с гъбни патогени по зеленчуковите култури (мана), при овощните видове (брашнеста мана, кафяво гниене, струпясване по плодовете).