През следващите седем дни времето отново ще е студено. На много места се очаква отново да вали сняг. Това посочват в прогнозата си агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
Според тях температурите ще са отрицателни на много места, което ще донесе нови главоболия на стопаните, тъй като е възможно да има повреди от измръзване на някои овошки, тъй като те доста са напреднали в развитието си. 
 
„Зимните прояви на времето в началото на март, в края на второто и началото на третото десетдневие, причиниха във висока степен повреди от измръзване при костилковите овощни видове (бадем, праскова, кайсия, череша), встъпили във фазите цветен бутон и цъфтеж в част от източните и южни райони на страната“, коментират агрометеоролозите.
 
Според тях през втората половина от следващата седмица се очаква значително повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. 
 
 
През последните дни от март прогнозираните стойности на средните температури в по-голямата част от полските райони ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви, се казва в прогнозата. 
 
В края на месеца при зимните житни ще преобладава фаза братене. Изключения ще се наблюдават на отделни места в Горнотракийската низина (Пазарджик, Пловдив), където пшеницата и ечемика встъпиха в начало на фаза вретенене през второто десетдневие на март, по- рано от обичайните срокове.
 
Валежите и снеготопенето през следващия период ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и неподходящи условията за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Поради тези причини сеитбата на слънчогледа в Южна България ще се проведе със закъснение и след агротехническите срокове, отбелязват агрометеоролозите.