Месец юни ще започне с високи температури, което ще поддържа ускореното развитие на полските култури. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
„През следващата седмица се очакват неустойчиви прояви на времето с краткотрайни превалявания като остава опасността от градушки и нанасяне на нови повреди по земеделските култури“, посочват експертите. 
 
Според тях при пшеницата ще се наблюдава фаза млечна зрялост и начало на фаза восъчна зрялост в агростанциите Николаево, Павликени, Царев брод, Главиница и Силистра. През тези фази от развитието на културата щети нанася вредната житна дървеница.
 
„При царевицата и слънчогледа през следващата седмица ще се осъществява листообразуване, а при част от посевите със слънчоглед и образуване на съцветия - агростанциите Бъзовец и Павликени. При овощните видове ще продължи наедряването на плодовете“, отбелязват експертите. 
 
През следващите седем дни вреда ще нанася първото поколение на ябълковият плодов червей. При лозата ще се наблюдава фаза цъфтеж - станция Карнобат, която е критична за заразяване с мана. В лозовите масиви поражения ще нанасят гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец, посочват агрометеоролозите.