През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и под климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения. Това сочи метеорологичната прогноза на НИМХ, изготвена от Дукена Жолева.
 
Част от зимните житни култури ще зимуват неукрепнали, в начални фази от развитието си (поникване, 2-3 лист) – следствие от продължителното есенно засушаване и закъснелите сеитби. Малък е делът на посевите с пшеница, които прекратиха вегетацията си във фаза братене, фаза подходящата за зимуване.
 
 
През повечето дни от първото десетдневие на януари прогнозираното студено време, с ниски отрицателни температури, до минус 15-18оС, а в котловините и до минус 20оС, ще постави на сериозно изпитание есенните посеви и някои трайни насаждения. Такива стойности на температурата на въздуха, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще бъдат критични за недобре закалените зимни житни култури, особено за посевите във фазите поникване и трети лист. Минимални температури от този порядък ще застрашават от измръзване и зимната рапица. Значителна част от посевите с рапица, вследствие дефицита на влага, не успяха да формират розетка (от 7-8 листа) през есенната си вегетация – фаза, в която растенията са с повишена студоустойчивост. Прогнозираните стойности под минус 16-18оС, ще бъдат опасни за пъпките на лозите, особено на десертните сортове, а под минус 18оС – и за плодните пъпки на някои храстовидни видове (малина).
 
През второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще са с повишена динамика. В Северна България и високите полета, където се прогнозират валежи предимно от сняг, есенните посеви ще бъдат защитени от трайна снежна покривка.
 
В Южна България се очакват валежи от дъжд и сняг и на места ще се създават условия за образуване на ледена кора на повърхностния почвен слой, което е предпоставка за изтегляне на посевите и механични повреди по кореновата система на зимните житни култури.
 
През януари, през относително по-топлите периоди, по Черноморието и по долината на река Струма, част от есенните посеви ще преминават от дълбок в относителен покой, но вероятността за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата е малка.
 
Очакваните валежите през месеца, около и над нормата, ще повишат влагозапасите в еднометровия и по-дълбоките почвени слоеве. След продължителното засушаване в края на есента настъпи съществено увеличение на почвените влагозапаси. На места в Северна България, в агростанциите Бъзовец, Кнежа, Новачене, Николаево, Павликени, Търговище и в Горнотракийската низина - Пловдив, Ивайло при зимните житни култури в 50 и 100 cm слой те достигнаха нива над 90% от пределната полска влагоемност (ППВ). По-ниски, 70 - 80% от ППВ, са влагозапасите в част от източните и югозападните райони (Долен Чифлик, Сливен, Кюстендил).
През януари по-подходящи условия за провеждане на резитби при овошките ще има през третото десетдневие.