Мащабно внедряване на управлявани от фермери, оперативно съвместими платформи за интелигентно земеделие, базирани на поредица от 20 пилотни програми в 18 държави е фокуса на действие на проекта Demeter.

Кризата с торовете 

Проектът, който включва 60 партньори и е финансиран по „Хоризонт 2020“ ви представяме в 223 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Проектът Demeter се реализира в 18 държави, 15 от които в ЕС и възприема подхода с множество участници по цялата верига на доставки, с 25 места за разполагане, 6 000 фермери и над 38 000 устройства и сензори. 

Целта на Demeter е да ръководи цифровата трансформация на европейския агрохранителен сектор чрез бързото въвеждане на съвременни IoT технологии, наука за данни и интелигентно земеделие, като гарантира неговата дългосрочна жизнеспособност и устойчивост.

Ключовите цели на проекта са да даде възможност на земеделските стопани и земеделските кооперации да използват съществуващите си платформи и машини за извличане на нови знания, за да подобрят вземането на решения; да улеснят придобиването, еволюцията и актуализирането на техните платформи, машини и сензори, като фокусират инвестициите си, когато те са необходими.

Demeter има за цел да предостави цифрови средства в услуга на фермерите като използването на иновативни модели, които непрекъснато се фокусират върху смесването на човешкото знание и опит с цифрова информация. Проектът цели също така да постави фокус върху оперативната съвместимост като основен дигитален механизъм, разширяване на обхвата на оперативната съвместимост между данни, услуги, платформи, M2M (машина към машина) комуникация и онлайн разузнаване, но също така и човешки познания, и прилагане на оперативна съвместимост чрез свързване на фермери, съветници и доставчици на ИКТ решения и машини.

Следващата цел е трансформиране на сектора чрез изграждане на решението върху множество цифрови технологии: Интернет на нещата, наблюдение на Земята, Big Data, изкуствен интелект и цифрови практики: сътрудничество, мобилност и отворени иновации.

Тези опции са направени на базата на работата с голямата потребителска база на Demeter (приблизително 6 000 фермери) и обширното пилотно покритие (20 пилотни програми в 18 държави - Белгия, Чехия, Финландия, Грузия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Черна гора, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словения, Испания, Турция).

223 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!