Част от птиците, които е трябвало да бъдат унищожени в новооткритото огнище на птичи грип в село Косово край Видин, са изчезнали, установиха ветеринарните власти.
 
 
Засегнатите от инфекцията птици в обекта са кокошки, фазани и гълъби. Огнището беше обявено на 17 декември, а вчера представители на БАБХ са посетили обекта и са установили, че част от птиците липсват. По този повод са проведени срещи с областния управител на Видин, служители на ДАНС и МВР. След като институциите са сезирани, са взети мерки за откриване на контактните и заразени птици.
 
На собственика е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение за неспазване на мерките за възбрана, и мерките за ликвидиране на огнище като изнасяне на заразени и контактни птици и разпространение на инфекция.
 
 
Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на останалите засегнати птици в обекта и са извършени почистване и дезинфекция на дворовете и улиците в и около обекта. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. В ограничителните зони няма индустриални птицевъдни обекти, а само лични стопанства. 
 
Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. Компетентните органи извършват преброяване на птиците в тези зони. 
 
Свикана е комисия, която със съдействие на кметовете на населените места ще провежда обхождане на обектите за целите на извършване на клинични прегледи, взимане на проби при съмнение за заболяване и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците.