Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) анкетира земеделските производители в страната затова дали са съгласни да участват във финансирането на борбата с градушките. От проучването стана ясно, че 74% от фермерите са съгласни да плащат по-висока вноска. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти край Свиленград.
 
 
„Препъникамък се оказа нашето предложение да бъдат включени и застрахователите с 0,79% от стойността на всяка сключена полица. Като сумите да бъдат в полза на това държавно предприятие. Идеята е да се развие самолетен способ, който ще покрие 90% от територията на страната, включително и урбанизирани територии. Застрахователите обаче отказаха.
 
Анкетата целеше да представи какво смятат земеделските производители и дали са склонни да плащат не първоначално заложената вноска от 0,50 лв, ами 0,75 лв на декар“, обясни Порожанов.
 
Резултатите от анкетата вече са ясни.
 
„Над 80% от анкетираните фермери са затова, че искат покритие на цялата страна, от които 74% мисля, че бяха, са съгласни с подобна вноска“, каза министърът.
 
По думите му законът е вече преработен.
 
„Поправихме закона без вноска от застрахователите. Изпратили сме го в Министерство на финансите за коригиране. В момента, в който ни го върнат, ще отиде към Парламента“, каза още Порожанов.