7 млрд. евро за директни плащания ще получи България в периода 2014 – 2020 година след реформата на общата селскостопанска политика. Средствата са с почти 2 млрд. евро повече в сравнение със стария програмен период, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в рамките на петъчния парламентарен контрол.
 
Според Дончев животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат особено високи субсидии. „В предишния програмен период, фермерите от тези сектори получаваха 3.5% от общото финансиране. В текущия програмен период финансирането за тях ще достигне 13%, което според мен е добра новина предвид потенциала на тези сектори за формиране на по-висока добавена стойност, както и за генериране на повече заетост”, посочи той.
 
Вицепремиерът Дончев подчерта, че схемите за директни плащания се характеризират с изключително висок темп на усвояване на средствата, който през 2013 година е над 99% от цялата сума. Площите, заявени за подпомагане се увеличават всяка година, започвайки през 2007 година с около 3.3 млн. хектара, достигайки 3.7 млн. хектара през 2013 година. В резултат от схемата за директни плащания се е увеличил обемът на обработваемите земи. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!