Средната  изкупна цена на кравето мляко за страната към 22 октомври 2014 г. е 0,66 лв./литър и е без промяна спрямо средната за м. септември 2013 г., съобщават от Министерството на земеделието и храните. 
[news]
 
Има опасност намалението на цените на сухото мляко, както и на суровото мляко в някои страни от ЕС, да доведе до покачване на техния внос в България, което би се отразило негативно на търсенето, а оттам и на изкупните цени на суровото мляко в страната, очакват от МЗХ.
 
От Земеделското министерство посочват, че въпреки че до момента официалните данни не сочат спад на изкупните цени в България, възможно е някои изкупвачи да се възползват от ситуацията и да оказват натиск за намаление на цените, особено когато става дума за по-дребни производители, които трудно биха намерили алтернативна реализация за своята продукция.
 
Макар засега да не се отчита ясно изразена тенденция на спад на цените на млечните продукти в България, възможно е през следващите месеци те да се окажат под натиск, предвид наблюдаваното понижение на цените на основните млечни продукти на пазара на ЕС, за което вероятно допринася и руското ембарго. 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!