Жътвената кампания на ечемик и пшеница във великотърновското село Поликраище приключи с две седмици по-рано, предаде Борба. Обикновено прибирането на реколтата на ППК „Росица“ приключва в средата на юли, докато тази година и пшеницата, и ечемикът вече са прибрани, а добивите са много добри - 630 кг/дка пшеница и 520 кг/дка при ечемика. В сравнение с предходните години кооперацията отчита по-високи добиви при пшеницата с около 80 кг от декар. Прибрани са общо 880 тона ечемик и 1600 тона пшеница, заяви председателят на кооперацията Марин Богомилов.

В момента изкупната цена на ечемика е около 300 лв. за тон, но за пшеницата все още няма яснота как ще се търгува. Очакванията са стартовата цена да е от 300 лв. за тон, макар зърното да е с около 25 – 30% по-евтино спрямо миналата година, когато ечемикът се търгуваше по 39 - 40 стотинки за килограм, и то в края на изкупния период, а пшеницата се продаваше по 45 – 50 стотинки. Производителите се надяват в хода на кампанията цените да се нормализират.

„Нашата пшеница е с много добри хлебопекарни показатели, което се потвърждава и от пробите, направени от няколко независими източника, и затова ще поддържаме по-висока цена“, каза още Богомилов. Според него тези, които не са успели да приберат пшеницата си преди последните дъждове през уикенда, ще отчетат по-ниски добиви, а влагата ще се отрази и на качеството на реколтата. Падналият дъжд се оказа благоприятен единствено за царевицата и слънчогледа, за които прогнозите на земеделците са, че ще имат по-високи добиви наесен.

Между 40 и 45 лв. на декар е рентата, която изплаща кооперацията в Поликраище в зависимост от категорията на земята. В момента ППК „Росица“ обработва общо 8300 дка в три села - Поликраище, Самоводене и Първомайци. За последните пет години обработваемите земи са се увеличили с близо 2800 дка. Според Богомилов те са една от малкото кооперации, които нямат банков заем, но въпреки това всяка година успяват да инвестират част от печалбата в закупуването на земеделска техника и инвентар. Надяват се и държавата да подпомага земеделските производители, които създават поминък и работни места по селата.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!