Изключително добри резултати от тазгодишната кампания Гроздобер 2013 бяха обявени от лидера на българския алкохолен пазар „Винпром Пещера” по време на специално събитие във винарска изба „Съединение”. Компанията обработва 20 хил. декара собствени лозови масиви, а на места добивите на първокачествено грозде надхвърлят 1000 кг от декар. Прибраното в избите на компанията грозде е здраво, с достигната технологична зрялост, меки и узрели феноли - предпоставка за високи резултати при производството на вино и ракия.

 

„Добрите добиви и отличните качества на реколтата са плод на постоянните инвестиции на „Винпром Пещера“ в развитието на лозовите масиви, както и на професионалните грижи от страна на екипа ни“, заяви изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ Иван Папазов. Като доказателство за думите му е забележителният ръст на добива на компанията от собствени лозя през 2013 г. - 30% повече грозде са произведени тази година, а над 40 хил. тона висококачествено бяло и червено грозде постъпиха в производствените й мощности. Това е близо 15% от целия добив у нас.

 

лозя - винпром Пещера - гроздобер

 

Традициите в производството на качествено вино на лидера в алкохолния бранш датират от 1939 г., от тогавашната изба на винзавода в град Пещера. Днес „Винпром Пещера“ разполага с най-модерната производствена база в страната, лаборатория за контрол на входящите суровини и изходящите дестилати, изба с капацитет за съхранение на над 14 000 000 литра гроздови дестилати и най-голямата дестилерия за етилов алкохол. В компанията днес работят над 2000 човека. Само през последните години над 100 млн. лв. са преките инвестиции на „Винпром Пещера“ в модернизация и изграждане на нови на предприятия, а бизнесът й е от национално и регионално значение.

 

ракия Пещерска

 

„Винпром Пещера“ обработва 20 000 декара собствени лозови масиви в районите на Съединение, Ямбол и Бургас. Заслугите за отглеждането, обработката и контрола на качеството на лозята са на експертен екип енолози и агрономи, който прилага и развива най-новите световни практики. В плодородните масиви на „Винпром Пещера” се отглеждат Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Мускат Отонел, Совиньон Блан и други традиционни за България сортове. Присъстват и по-нестандартните Дорнфелдер, Анчелота, Птивердо, Вионие, Просеко, Сира и Каберне Фран.

 

Вината на „Винпром Пещера“ са доказани на международно ниво. Компанията е носител на множество награди за високоалкохолни напитки и вино на български и световни изложения. Натазгодишната Винария 2013 серията Domaine Peshtera бе наградена с три златни ритона и общо 18 медала. „Винпром Пещера“ бе първият български производител, участвал в световното изложение TFWA Asia Pacific в Сингапур, спечелил медали и на престижни конкурси като Critics & Sommelier Challenge, Mundus Vini, International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, Decanter World Wine Awards и редица други.

 

лозови масиви на Винпром Пещера

 

Производството на вина по най-модерна технология прави продуктите на „Винпром Пещера“ сериозна конкуренция на световните алкохолни пазари. Те са предпочитан вкус на цели четири континента в над 30 държави. Тази година компанията положи основите и на дългосрочно сътрудничество с един от най-големите консуматори на винения пазар – Китай, подписвайки договор на стойност 5 млн. долара за износ с Sinochem Plastics, която е в ТОП 50 по печалба в света за 2010 г.