Пясъчната почва на Пазарджишко даде златен добив от пшеница тази година. Кои фактори са били решаващи за добрата зърнена реколта и как се развиват пролетниците в района, разказва зърнопроизводителят Иван Кабуров, който отглежда по 2000 дка пшеница и слънчоглед.

Зърнопроизводители: Жътва на царевица няма да има

Иван Кабуров: "Добивите от пшеница в Пазарджик и Пловдив, за разлика от други години, са много добри. Миналата година беше тотална загуба. Жънехме до 200 кг/дка. Сушата ни съсипа цялата реколта.

Тази година направихме по-ниски разходи, но изкарахме по-добра реколта. И аз лично смятам, че сме в една заблуда от търговските фирми за препарати и торове. Преторяваме доста голяма част от площите и пръскаме с много излишни препарати, а това в големите жеги стресира растенията и намалява добива.

Тази година направих по-малко разходи, по-малко пръскания и нормално торене и добивите ми стигнаха до максималното за нашия район – около 600–700 кг/дка.

Освен това паднаха късни валежи, разпределени в откъслечни периоди, които добре повлияха на пшеницата. Слънчогледите в момента също имат нужда от дъжд, но и те се развиват добре.

Цялото интервю с Иван Кабуров може да видите във видеото.