Жителите на кв. „Пастир” в Генерал Тошево са готови да протестират срещу безводието и неуредиците, свързани с пускането на водата. 
 
Търпението е на изчерпване, а неизвестността и липсата на информация само нагнетяват напрежението. Отровените с пестициди чешми бяха затворени от ВиК още на 25 април и оттогава вече 21 дни 320 хората са без вода. Водоноски осигуряват ценната течност за битови нужди, а от дарения в кметството са складирани близо 2000 туби за пиене, които се раздават на местните жители. 
 
Преди дни хората от квартала излязоха с петиция, в която искат гласност и разяснения защо ВиК и РЗИ не синхронизират действията си и не пуснат водата. От Общинския съвет също заявиха в декларация, че сезират всички възможни институции, за да се намери изход от тежкото положение. 
 
От водното дружество заявиха, че до края на тази седмица трябва да получат методика от София за изследване на активните вещества тебуконазол и протиоконазол. Във водата е доказано и високо съдържание на спироксамин. Получаването на тази технология за анализ е резултат от срещата на главния инженер на ВиК-Добрич с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Очаква се казусът с отровената вода да продължи да се разисква с София и с представители на Регионалната здравна инспекция. 
Трите активни вещества са съставна част от фунгициди, които са попаднали във водопреносната мрежа. Затова от РЗИ настояват за категорични анализи и доказателства, че тръбите са чисти от отровите. Едва тогава, след като ВиК потвърди лабораторните резултати, ще може да се издаде заповед за пускане на водата. 
 
По неофициална информация жителите на кв. „Пастир” смятат, че е наложителна спешна смяна на тръбите във водопреносната мрежа, тъй като е трудно да се изчистят следите от фунгициди. Действието на отровните вещества е продължително и може да доведе до редица заболявания сред възрастните хора, които преобладават в квартала. Хората имат мнение кой е разлял фунгицидите и защо са попаднали във водопреносната мрежа, но не смеят да кажат гласно. Официалната позиция е, че се води следствие срещу неизвестен извършител. 
 
Оказва се, че случаят с отровената с пестициди вода е прецедент, тъй като нито едно водно дружество няма методика за анализиране и изследване на вредните вещества.