Първите 150 000 дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит пристигнаха днес в България. Това съобщи за Фермер.БГ д-р Георги Чобанов,  директор на дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите към ЦУ на Българската агенция по безопасност на храните. Те вече пътуват към засегнатите региони, в които предстои ваксинация.
[news]

"Тези 150 000 дози са около половината ваксина, която е необходима, съгласно плана за ваксинация, ето защо на този етап те ще се използват приоритетно за ограничаване на заразата - т.е. ще бъдат ваксинирани зоните от порядъка на 20 км около заразените селища", обясни д-р Чобанов.
 
От БАБХ имат уверение от страна на общопрактикуващите ветеринарни лекари, че те са в готовност да започнат ваксинацията в максимално кратки срокове. Има готовност ваксинацията да започне още утре - 28 април (четвъртък), посочи д-р Чобанов: До днес имаше проблем с договорите, които частно практикуващите лекари трябваше да сключат с БАБХ, но днес на Министерски съвет Националната профилактична програма беше приета, от утре започва подписването на договорите с лекарите и на места може да започне и самата ваксинация. 
 
Първите дози на ваксината са доставени от Южна Африка, по резерва на Европейския съюз. Следващата доставка се очаква от 15 до 20 май, а попследните дози трябва да са в страната от края на май до 10 юни.
 
 
София БЕЛЧЕВА