Сектор «Зеленчукопроизводство» формира около 15% от общата селскостопанска продукция, с което страната ни се нарежда на 13-то място в Европа по обем производство, съобщи проф. Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури (ИЗК) в Пловдив. С най-голямо икономическо значение са доматите (24%), пиперът (14%) и краставиците (13%). В момента площите със зеленчуци заемат около 2,2-2,4% от използваемите земеделски площи. Стойността на брутната продукция в сектора е динамична и силно варира през годините.

 

По-голяма част от българските зеленчуци се реализират на вътрешния пазар, съобщи проф. Машева. За търговската мрежа се разпределят около 60-70 % от доматите, между 50 % до 70 % от сладкия пипер, над 80 % от главестото зеле и около 70-80 % от краставиците. Подобрява се и експортната ориентираност на преработената продукция, от която над 1/3 отива зад пределите на страната.

 

Наблюдава се тенденция за увеличаване на биологично произведените оранжерийни зеленчуци – главно домати и краставици. От тях около 90% се реализират на европейските пазари, а останалите 10% остават за вътрешно потребление, поясни проф. Машева.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!