По време на последното заседание на парламентарната Комисия по земеделие бе представен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това, което е още по-интересно обаче, е, че в момента работна група разработва изцяло нов закон, който ще бъде представен през 2021 г., обяви земеделският зам.-министър Янко Иванов.

Наредба 44 – облекчават животновъди с правилно тълкуване на закона

А докато това стане, се предлагат нови изменения в настоящата нормативна уредба. Така например ще има единни критерии, по които да се определя какви обезщетения ще се плащат на собствениците на животни, унищожени при прилагане на мерки за ликвидиране на зарази. 

Целта е оценителите в различни части на страната да оценяват по еднакви критерии, обясни Янко Иванов. „Тя ще позволи например оценители във Варна да следват същите критерии и правила както тези в Благоевград или Ямбол, а не на едно място да оценяват кокошките по 16 лв., а на друго – по 2 лв.“, допълни той.

Когато липсва информация от Националния статистически институт (НСИ) цените за обезщетението могат да се определят и по фактурна стойност.

От 500 на 1000 лв. се повишава прагът, над който обезщетението за унищожен инвентар се заплаща по оценка от независим оценител.

Със законопроекта се изменят също редът и условията за населване на животни в обектите. По сега съществуващия ред ще продължат да се населват животни в нови индустриални ферми за свине и птици, както и в обекти, в които е ликвидирано огнище на зараза. 

По отношение на съществуващите животновъдни стопанства и тези, които не са допуснали огнище на зараза, отпада необходимостта да са получили писмено разрешение за населването от директора на съответната областна дирекция по безопасност на храните, което се издава след проверка на място от официалния ветеринар. За тези обекти остава задължението да населват животни само в регистрирани животновъдни обекти.

Освен маршрута на движение по улиците на населените места на животните от сборни стада, кметовете и техните наместници са длъжни да определят и маршрута на движение на животните от животновъдните обекти.

В последвалата дискусия някои от членовете на земеделската комисия изразиха мнение, че законопроектът не дава ясен отговор спрямо кои животновъдни обекти ще се прилагат новите правила за населване. 

Също така отбелязаха, че при липса на информация за реалните пазарни цени, предложената процедура за изчисляване на обезщетенията отново няма да бъде ефективна. Припомниха, че информация за пазарния еквивалент на тези цени може да бъде предоставена от САПИ ЕООД. 

В крайна сметка законопроектът ще бъде предложен на Народното събрание за първо гласуване. Неговите разпоредби обаче следва да бъдат прецизирани между първо и второ гласуване, се казва в доклад на председателя на комисията Мария Белова.