На 7-8 години намерих пътя си в живота. Влюбих се в селскостопанските машини”, разказва пред Агри.БГ 25-годишният механик на агротехника Тенко Пътев.

Над 400 модела на агромашини в първото по рода си изложение за агромоделизъм у нас

Той буквално живее сред селскостопанските машини. Това е работата му, това е и хобито му. Намираме Тенко на първото издание на изложението по агромоделизъм MINI AGRO EXPO 2024 в Стара Загора, чийто организатор е той. Събитието представи 12 колекционери от страната и техните разнообразни и уникални агромодели на машини, техника и инвентар.

Колекцията на Пътев включва над 80 модела, сред които флагманските машини на най-сериозните световни брандове. Тя е събирана още от детските години на Тенко, докато израствал сред животните на фамилията и работата по полето.

"Баща ми е животновъд, дядо ми, Бог да го прости, работеше в земеделската кооперация. Бях от малък покрай тях на полето, сред животните и машините. Едно малко момче като види големия трактор и се впечатлява. Така се зароди любовта ми към агромашините", споделя колекционерът.

Днес порасналият Тенко се грижи не само за макетите, но и за истинските агромашини. След като завършва образованието си за агроинженер, започва работа като механик на селскостопанска техника в голяма фирма и осъществява мобилна поддръжка. Накратко - той е човекът, на когото спешно се звъни, когато има проблем с машината.

Ние сме хората, които са до хората на полето заедно с механизаторите. Знаете колко е важно за всеки земеделец, за всеки собственик на селскостопански машини проблемът да бъде отстранен навреме - възможно най-бързо и възможно най-ефективно. 

Моят ден протича така: звъни телефонът сутринта, означава, че има проблем, опитвам се да го реша или поне идентифицирам, когато се налага, отивам на място. Работата ми е много динамична и отговорна. Има и комични ситуации. Случвало се е да предположа проблема по телефон, примерно свързан с бушон, но се настоява да отида. След дълъг път, пристигам и установявам, че проблемът наистина е в бушона и тогава става малко нелепо. Има, разбира се, и сериозни ситуации за решаване”, разказва експертът.

Целите на Тенко Пътев продължават да са свързани с агромашините. Плановете му са MINI AGRO EXPO да се превърне в традиция, вдъхновяваща и възпитаваща най-вече децата и младежите. Освен че подържа машините на други земеделци, самият той активно работи на полето и се включва в семейния бизнес.

Тенко Пътев: Обожавам това, което правя, затова колекционерството е моето хоби. Обичам да съм обграден от нещата, които харесвам. Земеделската техника е моето призвание. Искам първото нещо, което виждам сутрин, да е тя.

А посланието на механика към земеделците е:

"Пожелавам на земеделците да са по-гъвкави в тези времена, в които живеем, да уважават себе си, труда си, механизаторите и колегите си. И да избират най-добрата техника."

Вижте повече във видеото.