Иновациите в земеделието не спират да се развиват. С всеки изминал ден машините стават все по-интелигентни, по-ефективни, но и много по-продуктивни. А това гарантира на фермерите не просто отлични резултати, но и прилагане на устойчиво земеделие с добавена стойност.

Как фермерите пестят пари с прецизно пръскане?

В открит ден семейната фирма Универсал-НВГ представи топ машини от портфолиото на италианския бранд Maschio Gaspardo. На полето край Долна Оряховица фермери видяха отблизо качествата на машините - лидери в производството на земеделска техника.

На полевата демонстрация присъства и Карло Патриа, директор бизнес направление Плугове в Maschio Gaspardo. Експертът обясни подробно спецификите на всяка една машина, а в последствие земеделците сами се убедиха в качествата на високопродуктивната техника.

Презентацията започна с портфолиото плугове на италианския бранд. 

“Първите две неща, които мога да кажа за плуговете MIRCO са, че те са много лесни за настройка и работят при всякакви условия. Те се предлагат в различни модификации, започващи от 6 броя работни органи, достигайки до 8+1. Лесната настройка дава на фермерите възможност да настроят работния захват на телата от 30 до 55 см. 

Плугът се регулира хидравлично, като имаме колело за работа и транспорт с механично регулиране. MIRCO може да работи в много тежки условия, като профилът на телата е с нов дизайн, което предполага много добро обръщане на почвата. Дори и в тежки условия плугът успява да обработи до 3 ха/ч”, обясни Карло Патриа.

Нещо интересно при MIRCO е, че предплужниците имат възможност за лесна регулировка спрямо дълбочината на работните тела. Плугът може да бъде поръчан с варио регулиране на телата, както и с различни видове работни органи, спрямо конкретните условия на дадения земеделски стопанин.

Кои са най-подходящите челни товарачи за едно семейно стопанство?

“Друго характерно е, че може самата греда да има различен просвет. При този плуг височината е 80 см, но при необходимост може да се поръча с височина на гредата от 87 или 93 см”, добави експертът.

Фермерите видяха още високоскоростния плуг UNICO XL. Специфичното при него е, че е оборудван с високоскоростни работни органи, които са с голям просвет под последната лента, за да могат да преминават растителните остатъци и по-голямото количество почва много по-лесно.

Следващата топ машина в почвообработката е ARTIGLIO MAGNUM - топ модел продълбочител на Mashio Gaspardo. Моделът е най-продаваният на българския пазар. Но защо?

“Машината, която виждате зад мен е във вариант с най-големия просвет от 115 см. Продълбочителят спокойно може да работи на дълбочина до 70 см, със захват 3 метра и със 7 работни органа. Разполага още и с валяк с хидравлично регулиране. Работната дълбочина се регулира чрез валяка, който много лесно се вижда на скала от кабината на трактора.

Нормално машината работи с 8-9 км в час, но в зависимост от възможностите на трактора, може да достигне и много по-висока скорост”, разказа Патриа.

Mashio Gaspardo разполага с голяма гама от продълбочители, започващи със захват от 2 м и достигащи до 6 метра.
Представени бяха още дисковата брана VELOCE и култиватора DRACULA

Интересното при дисковата брана VELOCE е, че тя разполага с най-голямото разстояние между първия и втория ред дискове. Оборудвана е с ринг валяк и назъбени дискове за по-добро нарязване на растителните остатъци.

От своя страна пък DRACULA разполага с три ключови точки. Най-отпред може да видите два реда дискове, които нарязват и миксират растителните остатъци, в средата са продълбочаващите тела, а накрая има подравняващи дискове и валяк. Основното при нея е, че обработките стават с едно минаване и е подходяща за използване както през пролетта, така и през зимата.

Не липсваха и решения за сеитба.

“Представяме сеялката GIGANTE PRESSURE, която е налична в работна ширина от 3, 4, 5 и 6 метра. Тук зад мен виждате най-големия модел, подходящ за сеитба на рапица, пшеница и ечемик. Това е един перфектен пример за директна сеялка, тъй като машината сама по себе си е проектирана, така че цялото тегло на машината се разпределя върху изсяващите апарати и при тях натиска може да достигне до над 200 кг на секция”, обясни Карло Патриа.

GIGANTE PRESSURE не е просто сеялка. Благодарение на своята прецизност, машината гарантира максимална производителност при всякакви условия.

“Когато говорим за изсяващия апарат на GIGANTE PRESSURE, отварящия диск е разположен на 3 градуса на една страна, а притъпкващото колело е насочен на другата страна, което предполага добро затваряне на браздата.

Ще ме попитате защо избрахме 3 градуса наклон при отварящия диск в сравнение с нашите конкуренти? Просто! Защото фермерите искат да не презастъпват браздата с много почва. 

Следват два типа изсяващи апарати. Единият е с метални тави, чрез него се определя работната дълбочина на машината. Ако искате да промените работната дълбочина просто трябва да смените тези големи втулки, които намаляват разстоянието между диска.

Имаме бункер,който работи под налягане, той е разделен едно към три за тор и за семена, като капацитетът му е 3500 л.  Сеялката разполага и със система за централно гресиране, която доставя грес до всеки един елемент”, заключи експертът.

Машината се предлага в две модификации от 15 см между дисковете и от 18 см. Наред с GIGANTE PRESSURE бяха представени още сеялки от сериите PINTA и CHRONO.


Пълна информация за машините в портфолиото на Универсал-НВГ ООД може да откриете на www.universal-nvg.bg