Внушителните три дни от демо платформата Дни на полето в Добруджа приключиха. Събитието, което се организира за първи път у нас от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, събра на едно място над 50 фирми, заети в агробизнеса.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Мащабната платформа даде възможност на фермерите да видят в реални условия на полето над 200 хибрида с царевица и слънчоглед, предоставени от 12 семенарски компании. Партньори на уникалния земеделски празник бяха още 10 фирми за листни торове и подхранване на полските култури, 20 компании за земеделска техника, застрахователи, банкови институции, доставчици на гориво, преработватели, фирми за иновации и технологии. 

Затова как се ражда идеята за едно такова внушително събитие разказва председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите - Радостина Жекова за Агри.БГ.

"Идеята са я измислили преди нас колегите в Западна Европа, ние просто следваме техните пътеки. Решихме, че е време Добруджанският съюз на зърнопроизводителите да бъде домакин на едно такова мероприятие. Това е в кръвта ни. Обичаме това, което правим и в този смисъл най-нормалното нещо е ние да сме домакини и да се опитаме да съберем всички наши доставчици, приятели, колеги на едно поле; да дадем възможност на колегите да изберат най-доброто от това, което виждат и да направят своите заключения", допълни Жекова.

По думите й целта на събитието е да се съберат на едно място земеделци, Министерство на земеделието (МЗм) и науката.

"Тази наука като че ли я загърбихме малко през последните години, но се надяваме да направим един добър старт и това да покаже оттук насетне какви ще са посоките на движение", каза още Радостина Жекова.

Тя обясни нуждата от научни разработки заради възникващите нови проблеми и предизвикателства на полето като неприятелите например. 

"Тази година го преживяхме в Добруджа с изключителна сила. В този смисъл се надяваме, че тази среща е полезна и добър старт оттук насетне за сътрудничество, стигна разбира се, МЗм в лицето на Агенцията по храните, да прояви достатъчно гъвкавост и желание, за да работи със сектора", обясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) даде заявка това събитие да се разшири като мащаб в Южна и в Северна България. Жекова коментира повече:

"Благодарение на всички тези 56 фирми, които участват и които са ни партньори вече дълги години назад живот като земеделски стопанства - без тях това нямаше да стане. В този смисъл искаме да покажем на останалите колеги земеделци в останалата част на България, че тази демо платформа е едно прекрасно място, на което можеш да се видиш и с колеги, но и да срещнеш на едно място събрани 200 хибрида, което е уникално преживяване. В Южна България замисляме една платформа от пшеници и рапици. Дано да ни се получат нещата. Разбира се, това е свързано с много труд, но дано да намерим колега-ентусиаст, който да свърши това", каза тя.

Под мотото „Фестивал на хляба в Златна Добруджа“ премина втория ден от събитието. Тогава бяха организирани различни прояви, посветени на зърното, добиването на брашно, месенето и изпичането на хляб и различни тестени изделия. 

"Единствената ми гордост оттук насетне е, че успяхме да доведем дечица на Деня на полето. Месиха хляб и ядоха сладолед. Това е най-забавното нещо на Деня на полето, изключвам демо платформата, която е за мъже. Дечицата бяха много щастливи", заключи Радостина Жекова.

Третият и последен ден от мащабните полски дни приключи с множество полеви демонстрации. Земеделците имаха възможност да видят в действие различни видове земеделска техника и дронове.