Предприемачите Виктор Пенев и Радослав Русев катализираха истински интерес сред земеделската общност по време на първото издание на AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха“ - форум организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

Двамата представиха общия си проект, посветен на здравословната храна – „Здрава почва, здрава храна, здрави хора“. 

Нашата цел чрез регенеративно земеделие е да можем да произвеждаме продукция, която е по-евтина от конвенциалната продукция, разказа Пенев.

Идеята му е да се направи модел на ферма, оборудвана с всички необходими технологии, така че да се произвежда евтино, нересурсоумко, но и храната да е чиста. 

“Когато имаш едно готово априори решение за една ферма, която може да произвежда много доходоносно, продукция, която да е по-евтина от конвенционалната, тогава може да се променя поведението на хората и те да започнат да купуват здравословната храна”, каза той.  

Това, което те правят е да мерят биоразнообразието на почвата и хранителната плътност на растения от различни видове ферми, за да може да се направи сравнение. 

“Едни и същи сортове, едни и същи растения, но отглеждавни в различни ферми и по различен начин - конвенционално, регенеративно, био”, обяси Пенев. 

Радослав Русев от своя страна посочи:
“Отнякъде трябваше да започнем и затова се фокусирахме върху двата най-популярни зеленчука в България - домати и краставици. Проучваме микронутриентите, които се съдържат в тях. Голямата теза е връзката на биологичното разнообразие на почвата спрямо това, което се получава в крайния зеленчук. Вярвам, че година след година ще увеличаваме броя и сортовете на зеленчуците и фермите. Идеята е година след година да наблюдаваме и да видим кое как води до здравата храна”. 

Вижте цялото участие на Виктор Пенев и Радослав Русев на сцената на AGRI Summit 2024.