Прибрахме всичко навреме и не сме се притеснявали за реколтата. Всичко това, благодарение на сушилня на газ, която изградихме по държавна програма. Сега разбирам какво значи идеална инвестиция. Това коментира Валентин Мицканов, председател на земеделска кооперация “Сила 95” във великотърновското село Самоводене пред Агри.БГ.

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

Земеделската кооперация изгражда през 2020 г. зърнобаза със сушилня по схемата за държавната помощ за инвестиции в първичната преработка на растениевъдна земеделска продукция.

“Сеитбата приключи преди около месец, точно преди да започнат дъждовете. Сушилнята, която изградихме обаче много ни помогна, защото сутрешно време не чакахме да напече слънцето, а жънехме. И с пшеницата, и с царевицата. Прибрахме всичко навреме. Подготвихме навреме и засяхме навреме. Това е идеалната инвестиция!”, сподели Мицканов.

Последното, което кооперацията е прибрала като реколта е слънчоглед, втора култура с 11-12 до 13% влага.

“Изсушихме си го и си го прибрахме. Беше малко, защото нямаше дъжд, но и на това сме доволни. Получихме около 60 кг/дка. Иначе при другите култури добивите бяха следните: ечемик около 700 кг/дка, при пшеницата около 700 кг/дка, царевица около 800 кг/дка, слънчоглед около 300 кг/дка и овес около 500 кг/дка. Годината е добра и като добавиш цените, които също бяха доста хубави, няма как да се оплачем от тази година”, каза фермерът и добави, че през есенната кампания кооперацията е засяла около 6000 дка пшеница и 700 дка ечемик.

Оплакванията на Валентин Мицканов обаче започват оттук нататък. И то главно заради високите цени на семена, торове и препарати за растителна защита.

“При мен себестойността от декар е от порядъка на 200 лв. през тази година. А догодина колко ще бъде? Най-малко 300 лв. И това е защото всичко е в пъти нагоре - торове, семена, препарати.

Миналата година успях да си купя тор (амониева селитра) на 350-360 лв. Всичко беше заредено. Тази година го купих на 680-700 лв. А вече е по две - 1200-1400 лв. Въпросът ми е как ще бъде догодина? Как да се радваме на това, което е в момента, като не знаем как ще оцелеем догодина?”, пита реторично председателят на ЗК Сила 95.

Валентин Мицканов се въздържа от даването на прогнози, заключи обаче със следните думи:

“Наистина нямам прогноза за бъдещето и кога цените, пазара и ситуацията ще се нормализира. Знам обаче едно - целият свят отива на поскъпване и на някаква страхотна инфлация. Целият свят се е запътил към липса на суровини във всяко едно отношение. В земеделието също виждаме това - да, има цена за торове, но няма наличности. Как ще оправим с това? Откъде ще дойдат тези суровини. Явно предстои да разберем”.