Случаите с опожарени земеделски площи бяха на дневен ред и през 2023 г. За съжаление станахме свидетели на множество случаи на пожари, които доведоха до изпепеляване на хиляди декари земеделска земя.

Остава обаче въпросът как се доказва вина в такива моменти и кой търпи санкциите? По темата какво могат да направят фермерите, за да не търпят наказания, говори Аделина Стоянова, директор на дирекция “Директни плащания” в Министерството на земеделието и храните.

"Това, което трябва да направите, за да не носите санкция е да оттеглите тази интервенция, ако сте я завили за подпомагане. Порт ангажимент, който не можете да изпълните, имате възможност до 1 декември да оттеглите цялата интервенция или в рамките на срока за оттегляне на мониторинга да оттеглите част от този парцел или част от тази интервенция.

Издаването на уведомителните писма става само през СЕУ. Уведомителните писма за 2022 г. могат да бъдат издадени най-рано след приключване на плащанията. Така че това, което можете да очаквате в началото на 2024 г. е да бъдат издадени уведомителните писма за кампания 2022 г. и приключени плащания за 2023 г.

Уведомителните писма се обжалват в 14-дневен срок от СЕУ единствено и само по съдебен ред. 

Най-трудно се доказват пожарите. В хипотеза, в която не можете да си осигурите документ или документът не дава достатъчно яснота за форсмажор. Това, което можете да направите е, в момента, в който системата за мониторинг на площите светне в червено - да направите частично оттегляне само на опожарената площ. Това вече е възможно", обобщи Аделина Стоянова.
 

Вижте повече във видеото.