Ако сте привърженик на прясната здравословна храна, със сигурност сте чували за единствената по рода си у нас домашна микроферма за кълнове и поници, изобретена от българин преди десетилетие. Идеята бързо намира своите фенове, а ресторантите също допринасят за нейното популяризиране.

За големия човек в страната на малките растения

Днес фермерите, които отглеждат микрорастения, се увеличават, а пионер сред тях е Влади Танев, който от пет години се подвизава под името Кулинарен градинар. Неговите свежи и красиви малки растения са добре познати вече не само на гурме готвачите, но и на посетителите на фермерски пазари.

През зимата неговите оранжерии в столичния квартал Бояна са зазимени, но работата продължава да кипи. Студените месеци не пречат на отглеждането на кълнове и поници, стига да знаеш как. Нужно е малко място, пръст, семена, вода. В повече обаче трябва да са ентусиазмът и натрупаният в годините опит, който Влади на драго сърце споделя със съмишленици.

Земеделският производител разраства бизнеса си с микрорастения с бавни стъпки. Ако намери правилните хора, би опитал и партньорство. Най-голяма нужда има от време, за да следи колегите си на запад какво правят, да вземе ноу-хау от тях и да го приложи в системата, която вече е създал. Само времето ще покаже дали посоката е вярна, а ние сме убедени, че е така.

Повече за технологията на отглеждане на микрорастения вижте във ВИДЕОТО.